Tízperc Iskolablog Érdekességek az oktatásról

Irányítsd a mobilod a tudományra!

TudásFeltölés pályázat középiskolásoknak

40932339_2077453722286176_8766996139196022784_n.jpg

Negyedik alkalommal hirdették meg a TudásFeltöltés tudományos témájú középiskolai vetélkedőt. Ezúttal bármely szakterülethez, de valamilyen módon a periódusos rendszer elemeihez kapcsolódó, rövid mozgóképes anyagokat készíthetnek a csapatok. Miért éppen a periódusos rendszer? A verseny kapcsolódik az Elemi Sztárok projekthez, ami a periódusos rendszer elemeinek megfilmesítésével tiszteleg a Mengyelejev-féle periódusos rendszer megjelenésének 150. évfordulója előtt.

A 2018-2019-es tanévben két szakaszban zajlik a verseny: ősszel az evangélikus fenntartású iskolák közül a soproni, nyíregyházi, bonyhádi, miskolci gimnázium diákjai indultak. A 2019. április 13-i döntőbe kerüléshez viszont már minden magyarországi és határon túli magyar középiskolák csapatai is készíthetnek filmeket.

A versenyre a középiskolák 3 fős csapatai nevezhetnek. A videók feltöltési határideje február 28. Az elkészült kisfilmeket a tudasfeltoltes@gmail.com címre lehet beküldeni.

Bővebb információ: www.facebook.com/tudasfeltoltes

Az őszi döntőt november 17-én Budapesten, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartották. A vetélkedőre beküldött 15 filmet a Facebookon több ezren nézték, lájkolták. A lájkolások és a szakértő zsűri döntése alapján 6 csapat került be a helyszíni döntőbe. Nekik még egy filmet kellett készíteniük a „gesztenye” és az „üvegpohár” fogalmak alapján. A diákok kreativitását dicséri, hogy hat teljesen különböző filmes alkotás született. A helyszíni döntő során további két feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak: kaptak egy szituációs játékot a periódusos rendszer elemeinek felhasználásával, illetve kampánybeszédet kellett írniuk egymás filmjei mellett. A diákok is pontozták egymás munkáját, és minden produkció végén meghallgathatták a zsűri szakmai értékelését.

A legtöbb pontot a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium csapata szerezte és ezzel megnyerte vetélkedő fődíját. A győztes csapat videója, a Gopnik Tube:

GopnikTube intro from Tudás Feltöltés on Vimeo.

A 2. helyezett: 

Kémia Film from Tudás Feltöltés on Vimeo.

A 3. helyezett:

Szurkolói füst 2 perc alatt from Tudás Feltöltés on Vimeo.

A többi nagyszerűen helytállt csapat a Csodák Palotája által felajánlott belépőkkel gazdagodott, és bizonyosan sok élménnyel, tudással is. Az őszi zsűri tagjai dr. Paszternák András (Csodák Palotája tudománykommunikációs koordinátora), dr. Jurecska Laurát (mikrobiológus, az ELTE tanszékének munkatársa), Kőrösi András (televíziós szakember, operatőr) és dr. Fábri György (az ELTE habilitált docense, a projekt megálmodója és a zsűri elnöke) voltak.

Az őszi döntő jó felvezetője volt tehát az országos versenynek, aminek a kiírása már megjelent a TudásFeltöltés Facebook oldalán. Érdemes jelentkezni az izgalmas verseny és az értékes nyeremények reményében!

48404829_2232922656739281_6638009498000687104_n.jpg

A TudásFeltöltés az egyik legsikeresebb középiskolásoknak szóló tudomány-vizualizációs vetélkedő. Célja közelebb vinni a természettudományos ismereteket a diákokhoz. A Tudástársadalom Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében első alkalommal 2010-ben ShowYourScience néven, majd 2012-ben és 2014-ben az OTP Fáy András Alapítvány és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) együttműködésében rendezték meg. A három kiírásra összesen közel 150 kisfilm érkezett be, és a diákok több tízezer szavazatot gyűjtöttek.

A 2018/2019-es tanév vetélkedőjére egy uniós pályázat adott lehetőséget: az országos programot megelőző őszi forduló is az EFOP-3.2.5-17-00053 pályázat támogatásával, a Magyar Evangélikus Egyház megvalósításában jött létre.

Várjuk írásainkkal kapcsolatos véleményét, ötleteit, témajavaslatait
a blog@eruditiozrt.hu e-mail címre!
Kövessen bennünket a facebookon is!
Következő témánk: A pedagógusbérekről

A bejegyzés trackback címe:

https://tizperciskola.blog.hu/api/trackback/id/tr3714591820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása