Tízperc Iskolablog Érdekességek az oktatásról

Ha nem sikerült a felvételi

OKJ-s képzések és felsőoktatási szakképzés

A vonalhúzás után a pótfelvételin újra próbára tehették magukat azok a jelentkezők, akiknek nem sikerült bekerülniük egyetlen megjelölt felsőoktatási képzésre sem. Augusztus 10-ig lehetett elektronikusan jelentkezni a felsőoktatási intézmények pótfelvételivel meghirdetett képzéseire, de ekkor már mindenki csak egy képzést jelölhetett meg. A pótfelvételi eljárás ponthatárainak megállapítása várhatóan augusztus 26-án lesz, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. De mit lehet tenni, ha ez sem sikerült?

41861683_s.jpg

Lehetőség van például jelentkezni az október középén induló keresztféléves felvételi eljárásban meghirdetett képzésekre – aki ezt választja, már jövő februárban megkezdheti tanulmányait. A sikertelen felvételi után azonban sokan újra nekifutnak az érettséginek, esetleg megpróbálják a felvételi tárgyukból letenni az emelt szintet. Mások nyelvvizsgáznak, hogy ezzel is pluszpontokat szerezzenek. És sokan döntenek úgy, hogy a következő megmérettetésig gyakornoki, önkéntes munkát vállalnak. De vannak, akik felsőoktatási szakképzésre, OKJ-s képzésekre mennek.

Érettségi után szakmát tanulni

Az OKJ-s képzések és a felsőoktatási szakképzések ugyan diplomát nem adnak, a megszerzett piacképes és államilag elismert szakmával azonban jóval könnyebb állást találni, mint egy érettségivel. Ha valaki azt tervezi, hogy később újra megpróbálkozna a diploma megszerzésével, érdemes olyan képzést választania, amely kapcsolódik a vágyott szakterülethez.

Ha nincs érettségi: OKJ-s képzés

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) több száz foglalkozás szerepel, az elsőt közülük ingyen lehet megszerezni – akkor is, ha van már valakinek diplomája. Az ingyenesség azonban csak az iskolarendszerű képzések esetében biztosított, de ezeken belül estin, levelezőn és nappali tagozaton is. Az OKJ-s képzések további előnye, hogy nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe, és néhány egyetem, főiskola még 24 pluszpontot is ad a szakterülethez kapcsolódó OKJ-s oklevélért.

Az OKJ-s képzések egy részére elegendő az alapfokú iskolai végzettség, más szakmákhoz érettségi szükséges. Központi felvételi eljárás nincs, a képzésekre az iskolákban kell jelentkezni, de nem érdemes sokáig várni, az iskolarendszerű képzésekre ugyanis a legtöbb helyen augusztus végéig lehet csak regisztrálni, a népszerű képzések ráadásul gyorsan megtelnek.

A döntés előtt mindenképpen érdemes utánanézni a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján, hogy milyen feltételekkel lehet jelentkezni az adott képzésre, akkreditált-e az intézmény, amelyet kinéztünk, kik tanítanak a képzésen, milyen a tematika, mennyibe kerül a tanfolyam elvégzése és a megszerezhető tudásnak milyen a piaci értéke.

Majdnem egyetem: a felsőoktatási szakképzés

Korábban felsőfokú szakképzésnek hívták, de kivették az Országos Képzési Jegyzékből, így 2013 szeptemberétől már csak főiskolák és egyetemek indíthatnak felsőoktatási szakképzést. Ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a képzésre, felvételi, pótfelvételi eljárásra kell jelentkeznie, és minimum 240 pontot kell elérnie – de itt is, akárcsak a felsőoktatás többi szakján, képzésenként eltérően alakulnak a bekerülési pontszámok. Ugyanúgy létezik nappali és levelező tagozata is, a pótfelvételin viszont már csak önköltséges formában hirdetik meg ezeket a szakokat is. Aki most lemaradt, legközelebb a februárban induló keresztféléves felsőoktatási szakképzésekbe kapcsolódhat be, amelyekre a jelentkezési időszak október második felétől november 15-ig tart.

Olvass tovább! Pontszámítás a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél

A felsőoktatási szakképzések kétévesek, összesen 120 kreditet kell megszerezni, ebből 30 a kötelező szakmai gyakorlatért jár. A képzés sikeres elvégzéséért felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet adnak, ami a munkaerőpiacon értékesebb az OKJ-s papírnál. Ráadásul további előnye az is, hogy a felsőoktatási szakképzésen megszerzett kreditek legfeljebb 75 százalékát elszámolják azoknak, akik később ugyanazon a szakterületen sikeresen felvételiznek alap- vagy osztatlan képzésre (vagyis a felsőoktatási szakképzés besorolási alap- vagy osztatlan szakján tanulnak tovább).

Olvass tovább! A felsőoktatási szakképzések besorolási szakjai

Vesztett népszerűségéből a felsőfokú szakképzés

Amikor 2013-ban a felsőfokú szakképzést felváltotta a felsőoktatási szakképzés, jelentősen visszaesett az első helyes jelentkezések száma: míg 2012-ben több mint 7500-an, 2013-ban már csak alig 3500-an jelölték meg a kétéves szakokat első helyen. A számok azóta valamelyest javultak, a 2015. szeptemberben induló képzésekre már 5823 első helyes jelentkezést regisztrálták, és 6500-nál tart a felvettek száma. Természetesen még nem lehet tudni, végül hányan kezdik meg ténylegesen a két éves képzéseket. Tavaly végül 5222 új belépő volt, így a 2014/2015-ös tanévben 10.450 hallgató vett részt felsőoktatási szakképzésben, ez a szám az összes beiratkozott hallgató 3,4%-át tette ki.

A felsőoktatási szakképzések között továbbra is a turizmus-vendéglátás a legnépszerűbb, amelyre az idén 2236-an adták be a jelentkezésüket. Ezt követi a kereskedelem és marketing 1979 jelentkezővel, a gazdálkodási és menedzsment 1822-vel, a pénzügy és számvitel 1456-tal, valamint a kommunikáció és médiatudomány 1150-nel. Utóbbi a tavalyi évhez képest népszerűbbnek mutatkozik, kiszorította a top ötből a nemzetközi gazdálkodást, amelyre az idén már csak 1034-en felvételiztek.

szakkepzes.jpg

Tovább szűkül a választható képzések köre

Júniusban derült ki, hogy a 2016/2017-es tanévre teljesen átalakul a felsőoktatási szakképzések rendszere, és a felsőoktatási szakképzések rendszere is alapjaiban megváltozik: az eddigi 25 szak helyett 2016-ban mindössze 17 szak közül lehet majd választani.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a következő változásokkal kell számolni:

  • Pedagógiai és a társadalomtudományi terület:egyáltalán nem indul majd felsőoktatási szakképzés, vagyis megszűnik az idén a jelentkezések száma alapján még a tíz legnépszerűbb képzések közé tartozó csecsemő- és kisgyermeknevelő és a szociális és ifjúsági munkás képzés is.
  • Gazdasági terület:megszüntetik a legnépszerűbbek közé tartozó emberi erőforrások és a nemzetközi gazdálkodási képzéseket, megmarad viszont a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, illetve a turizmus-vendéglátás szak.
  • Agrárképzések:a korábbi kis létszámmal futó képzések (pl. az állattenyésztő mérnök, az élelmiszermérnök, mezőgazdasági mérnök, a növénytermesztő mérnök) helyett egyetlen szak indul mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés néven. Megmarad azonban a szőlész-borász szak, és bevezetik a ménesgazda felsőoktatási szakképzést.
  • Művészeti terület:az eddig is választható televíziós műsorkészítő mellett három új képzést indítanak, a gyártásszervezőt, a képzőművészetit és a színházi rendezőasszisztenst.
  • Műszaki terület:egy szak indul, amelyen műszaki mérnökasszisztenseket fognak képezni.

Várjuk írásainkkal kapcsolatos véleményét, ötleteit, témajavaslatait
a blog@eruditiozrt.hu e-mail címre!
Következő témánk: Tankötelezettség

 

Fogalomtár

 

Pótfelvételi: azok jelentkezhettek rá, akik az általános felvételi eljárás során egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be; vagy akik az általános felvételi eljárásban nem nyújtottak be jelentkezést. A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 23-án meghatározott ponthatárnál, és nem mehetnek a jogszabályi minimum alá sem (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont). A pótfelvételi során kizárólag önköltséges képzések indulnak, ez alól kivételt képeznek a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizperciskola.blog.hu/api/trackback/id/tr177703202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása