Tízperc Iskolablog Érdekességek az oktatásról

Emelt vs. közép

Kétszintű érettségi

A szóbeli érettségik még javában zajlanak, a diákok minden egyes pontért megküzdenek, hogy minél magasabb pontszámmal rangsorolják őket a felvételinél. Júliusban ugyanis eldől, hol tanulhatnak tovább. Megéri-e vállalni a sokszor kiszámíthatatlannak tűnő emelt szintű érettségit? Vagy jobb egy erős középszintű?

37863055_m.jpg


Mi a különbség? 

Az érettségi középszintje alapvetően a mindennapi életben közvetlenül hasznosítható tudás (a kulcskompetenciák) mérésére törekszik. Az emelt szint pedig a továbbtanuláshoz szükséges tudást kéri számon. 

Az érettségire készülő diákok rendkívül tudatosan választják meg, milyen tantárgyból mennek emelt szintre. Valószínűleg nem véletlen, hogy míg történelemből igen nagy számban választják az emelt szintűt, addig magyar nyelv és irodalomból viszonylag kevesen. Akik ugyanis magas szintű teljesítményt nyújtanak emelt szinten matematikából, történelemből, angolból, azok igen nagy valószínűséggel magas pontszámot érnek el a középszintű vizsgán is. És ez fordítva is igaz. Ezzel szemben a magyar nyelv és irodalom érettségivel kapcsolatban már nem lehet ilyen egyértelmű következtetéseket levonni. 

Melyik az értékesebb? Érettségi vagy nyelvvizsga? 

2005 volt az első olyan év, amikor az érettségizők az új rendszer szerint vizsgáztak, és az emelt szinten teljesített vizsgákért többletpontot kaptak. Korábban például nyelvvizsgákkal, tanulmányi versenyeken való részvétellel lehetett komoly előnyhöz jutni, mára azonban az emelt szintű érettségi számít a felvételi összpontszám legértékesebb elemének. 

Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban! A felvételizők egy középfokú komplex (B2) típusú nyelvvizsgáért 28, egy felsőfokú komplex nyelvvizsgáért 40 többletpontot kaphatnak. De nyelvvizsgákkal maximum 40 többletpont szerezhető. Így annak, akinek például van egy német középfokú és egy angol felsőfokú komplexe, vagy esetleg két felsőfokúja, ugyanannyi többletpont jár, mint annak, akinek összesen egy felsőfokúja van. Ezzel szemben két emelt szintű érettségi vizsga teljesítésével megszerezhető a kétszer 50 többletpont. (De a kapott többletpontok összesen nem lehetnek magasabbak 100-nál! A szabályokról bővebben itt lehet olvasni.)  

Emelt: követelmény vagy előny? 

Először 2010-ben, az orvostudományi ágban tették kötelezővé, hogy a két meghatározott vizsgatárgy közül az egyiket emelt szinten teljesítsék a felvételiző diákok. 2013 szeptemberétől az osztatlan általános orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi és állatorvosi képzésekre már csak két emelt szintű érettségivel lehetett bejutni. 

2014-től az osztatlan tanárszakok alapképzéseire kötelező az egyik vizsgatárgyat emelt szinten teljesíteni. 2015 őszétől pedig a testnevelő-edző alapszakon várják el a testnevelés érettségi emelt szintű teljesítését. 

Azonban még ma is jóval több az olyan felsőoktatási szak, amelyek egyetlen tárgyból sem követelik meg az emelt szintű érettségit. Sőt, még két évig biztosan így marad ez az informatika, a természettudomány, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai képzési terület szakjain.  

Egyre több az idegen nyelvi emelt érettségi 

Az idegen nyelvi érettségi – a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a matematika mellett – a négy kötelező érettségi vizsgatárgy egyike, amelyet a tanulóknak természetesen lehetőségük van középszinten vagy emelt szinten letenni.

Az emelt szintű idegen nyelvi érettségi 60 százalék fölötti eredmény esetén B2 nyelvvizsgával egyenértékű. Az angol nyelv tekintetében megfigyelhető, hogy nyolc év alatt, 2006 és 2014 között majdnem megtriplázódott a jelentkezők száma, úgyhogy az emelt szintű nyelvi érettségi népszerűsége egyértelműen növekszik. Német nyelvből nem tapasztalható ilyen jelentős növekedés, de a német emelt szintű vizsgára jelentkezők száma is tendenciaszerűen emelkedik.

Néhány érdekes adat 

  • A diákok érettségi osztályzatainak átlaga 2006-ban 3,48, 2010-ben 3,62, 2014-ben 3,58 volt.
  • 2014-ben matematikából az érettségi osztályzatok átlaga 2,88, történelemből 3,48, magyar nyelv és irodalomból 3,64, angol nyelvből 3,60, biológiából pedig 3,49 volt.
  • 2014-ben matematikából 3.593 diák, történelemből 5.990 diák, magyar nyelv és irodalomból 1.744 diák, angol nyelvből 8.775 diák, biológiából pedig 4.923 diák érettségizett emelt szinten.
  • 2014-ben a tanulói észrevételek alapján az eredeti értékelést 29,2 százalékban hagyták helyben a bírálók, 69,5 százalékában javítottak az eredeti pontszámon. Mindössze az esetek 1,3 százalékában rontottak az eredeti pontszámon.

 


Várjuk írásainkkal kapcsolatos véleményét, ötleteit, témajavaslatait
a blog@eruditiozrt.hu e-mail címre!
Következő témánk: nyári szünet az Európai Unióban

 

Fogalomtár

 

Felvételi összpontszám: legfeljebb 500 pont, amit a tanulmányi (maximum 200 pont) és érettségi (maximum 200 pont) eredményekből, valamint a többletpontokból (maximum 100 pont) számítanak ki.

Kulcskompetenciák: azokat az ismereteket, készségeket, képességeket jelenti a Nat szerint, amelyek birtokában a diákok gyorsan alkalmazkodhatnak a modern világhoz, és alakíthatják is annak változásait. Ilyen például az egyén tanulási képessége, a kezdeményezőképesség vagy a digitális kompetencia. A kutatások szerint az emelt szinten érettségizők a kulcskompetenciákat magasabb szinten birtokolják, így a szaktárgyi ismereteket is sikeresebben sajátítják el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizperciskola.blog.hu/api/trackback/id/tr947440294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása