Tízperc Iskolablog Érdekességek az oktatásról

„…mert itthon szeretnék maradni”

Január 19-én Ne menj suliba címmel egész napos tüntetést szerveznek diákok és a Független Parlament, mert elegük van a jelenlegi oktatási rendszerből. Az elmúlt időszakban sok támadás érte a szervezetet, miközben egyre csak gyűlik a pénteki esemény pártolóinak száma. Gyetvai Viktort, a tüntetés egyik szervezőjét kérdeztük a Független Diákparlament működéséről és az Országház elé tervezett megmozdulásról. 

A Tízperc iskolablog a jövőben gyakrabban jelentkezik aktuális témákat tárgyaló cikkekkel, amelyekben megszólaltatjuk az érintetteket.

A Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért január 19-én néven futó tüntetés, amelynek te is szervezője vagy, sokakhoz a Facebookon jut el, ahol most szervezői státuszban nem a Független Diákparlament látható, hanem három név. Kinek, kiknek az eseménye lesz ez?

A történet úgy kezdődött, hogy volt egy diák, aki kitette az eseményt, pont akkoriban, amikor elég sokan posztoltak/beszéltek az oktatás problémáiról, a televízió is rákapott valamelyest a témára, amikor egy diáklány az Oktatási Hivatalnak írt levelet. Mivel ősszel, az iskolakezdéskor mindig újra előjönnek a tüneti problémák, páran frissítették az eseményt, és aztán megkeresték a Független Diákparlamentet is, hogy nem szeretne-e beszállni, illetve szervezési tapasztalataival aktívan részt venni. Mi nagyon örültünk a megkeresésnek, főképpen azért, mert támogatunk minden olyan diákkezdeményezést, amelyben nem fentről mondja meg valaki, hogy mit tegyünk. Tehát a tüntetést a diákok és a Független Diákparlament szervezi, és az esemény mindenkié, aki hisz abban, hogy az oktatás megreformálása elengedhetetlenül szükséges.

gyetvai_viktor.jpg

Miért van szükség egy Független Diákparlamentre?

Amikor indítottuk, akkor is negatív helyzetben próbáltunk pozitívan gondolkodni. Létezik egy államilag felülről megszervezett Diákparlament, amely általában az iskolákban létező diákönkormányzatokra épül, akik megyei küldötteket választanak, utóbbiak pedig az országos küldötteket. A Diákparlamentet háromévente hívják össze, ahol előre be kell nyújtani a felszólalásokat, amelyek cenzúra alá esnek, és sokszor a túl kritikus felszólalásokat nem engedik a nyilvánosság elé. 2016-ban a megyei diákparlament alkalmán, Kaposváron az egyik felszólalóba belefojtották a szót, amiből aztán médiaügy is lett. Ő például nem mondhatta el a beszédét azért, mert dilettánsnak minősítette a Diákparlament működését.
Az ilyen és ehhez hasonló történetek késztettek minket arra, hogy ha már úgyis adott egy monopolhelyzet, akkor belépjünk a piacra, és alapítsunk egy olyan szerveződést, amely versenytársként léphet fel, és ösztönözheti az Országos Diákparlamentet a demokratikusabb működésre. A Független Diákparlament alapítása rengeteg pozitív tapasztalattal járt, mert teljes szabadságunk volt a felépítésben, ezáltal magunknak kellett értelmeznünk a demokráciát, a demokratikus működést, és azt is, hogyan választunk majd képviselőket.

Milyen típusú választás mellett tettétek le a voksokat?

Nálunk közvetlen választás van, korlátozások nélkül, az jelölheti magát, aki csak szeretné. Egyedül a területi eloszlásra figyelünk, hogy országos szinten legyen reprezentatív a képviselői jelenlét, mert nem akartunk abba a hibába esni, hogy csak budapestiek legyenek a Független Diákparlamentben. Katartikus élmény, amikor borsodi, szatmári, szombathelyi, pécsi vagy békéscsabai diákok közösen fedezik fel, hogy nagy százalékban ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, de mindezen problémák ellenére mernek gondolkodni. Így azt is megélhetik, ami talán az egyik legfontosabb, hogy nincsenek egyedül, és reméljük, hogy 19-én is ezt fogják érezni!

Mit jelent az, hogy rosszul működik a jelenlegi oktatási rendszer?

Vannak a felszíni problémák, például az iskolák alacsony szintű felszereltsége, az omló vakolat, a kréta- vagy filchiány, a fénymásoló papír hiánya és még sorolhatnám. Ezek a tüneti problémák, amelyek nem a rendszer lényegéhez tartoznak, csak egyszerűen a pénzek rossz elköltését bizonyítják. Aztán ott van a rettentően magas óraszám! Nem hiszek abban, hogy létezik felesleges tudás, de abban igen, hogy lehet racionalizáltan tanítani, a kevesebb néha több. Egy diáknak hetente 30-40 órája van, és ha tényleg rendesen tanul, fakultációt is felvesz, akkora mennyiségű tananyaggal kell elbírnia, ami lehetetlen. Ha valaki mindenből ötösre törekszik és jó felvételit akar írni, akkor meggebed és nincs mellette élete. Talán nem ez lenne az oktatás célja, hanem az, hogy esélyeket adjon. Nyilvánvalóan szükség van arra, hogy az ember elmélyedjen dolgokban, és adott esetben tényanyagokat is megtanuljon átmenetileg, de nem arról kellene az egésznek szólnia, hogy egy dolgozatban csak adatokat kelljen visszaadni! Ha van egy probléma, akkor annak a megoldása az érdekes, akár projektmunkában, hiszen a munkaerőpiac is ezt fogja számon kérni rajtunk! Mindezzel kapcsolatban a tanárokban is kettőség van, vagy felkészítik a diákokat az érettségire, vagy úgy tanítanak, ahogy azt az élet szempontjából hasznosnak találják. Nálunk volt olyan történelem fakultáción, hogy a tanár feltette a kérdést, akkor most hogyan szeretnénk tanulni: érettségire készülünk vagy csináljuk azt, ami a későbbiekben hasznos? Sajnos az érettségi sok tekintetben messze áll attól, ami a valóságban készségként hasznos lehet majd egyszer, bár tegyük hozzá, hogy legalább e téren észrevehető valamiféle elmozdulás, mivel kicsit kompetencia alapú irányba tolódik a vizsgáztatás módja.

És mi van a felszíni problémák mögött még?

A mérhetetlenül igazságtalan oktatási rendszer. A társadalmi olló egyre jobban kinyílik, az esélyek azonban mégis egyre kevésbé egyenlők. Csak nézzük meg például a nyelvoktatást – ahol ráadásul az első, ingyenes nyelvvizsgával megoldani vélték a problémát –, azoknak a diákoknak, akiknek nincs elérhető jó minőségű nyelvtanulási lehetősége, ott nincs sikeres nyelvvizsga, és 2020-tól elvágják az útjukat a sikeres felsőoktatástól. Nagyon jó példa, ahova én középiskolába jártam – Budapest egyik elit gimnáziuma –, az osztály jelentős része úgy tette le a nyelvvizsgát, hogy magántanárhoz járt iskola mellett. Amíg ez anyagi kérdés, addig csak a tehetősebbek fognak bejutni a felsőoktatásba.

És a nyelvtanárok? Miért nem tudnak a heti öt-hat órában megtanítani a diákoknak egy nyelvet?

Ha, tegyük fel, tornaóra után következik egy franciaóra, az esetek döntő többségében mindenki elalszik, másrészt persze tanárfüggő a dolog. Napjainkban a tanárhiánnyal is számolni kell, ami komoly lemaradást eredményezhet. Utóbbi kérdés pedig a következő mély problémát vetíti elő, vagyis azt, hogy a pedagógusok nincsenek megbecsülve. Egy jó szakembernek nem érdeke tanárnak menni, mert kevés ennél rosszabbul fizetett szakma van ma Magyarországon, és így szépen kontraszelektálódik a tanári szakma.

Milyen dolgokkal kapcsolatban szólal meg még a Független Diákparlament?

A Taigetosz-törvény kapcsán felszólaltunk május környékén, amelynek kapcsán volt is egy előadásunk Radó Péter anyagából az őszi ülésünkön. Egy felmérés szerint az iskola hozzáadott értéke akkor maximális, ha kisebb százalékban vannak tanulási nehézségekkel küzdők, tehát logikusan egy homogén csoportban az iskola hozzáadott értéke jóval kisebb. Pont ez a csapdája az élgimnáziumoknak is, ahova bekerülnek a legjobbak, és persze a kimenő eredményeik is a legjobbak között lesznek, viszont az iskola nem ad hozzá annyit, mint amikor bekerül mindenféle diák egy suliba. Pedig a valóság jobban hasonlít az utóbbi helyzetre. A szegregáció szerintünk nem lehet megoldás, hiszen pont a meglévő különbségeket növeli tovább, a szeretetből szegregálás pedig egy mérhetetlenül bosszantó mondat. Nyilván ez sem mindenki számára érzékelhető probléma, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk a Független Diákparlamentben, hogy olyan ügyek is felmerülnek, amiket nem mindenki tapasztal, a szegregáció ugyanúgy sorra kerül, mint a szakiskolák gondjai. A jelenlegi oktatási rendszer nem arra nevel, hogy kiálljunk magunkért és másokért, de a január 19-i tüntetés és a hozzá hasonló kezdeményezések azt mutatják, hogy a rendszer nem száz százalékig tökéletes, vannak még rendszerhibák!

Milyen gyakran és milyen intenzitással ülésezik a Független Diákparlament, és miből tartja fenn magát a szervezet?

Nálunk kilencven százalékban vannak jelen a képviselők egy-egy ülésen, ami évente kétszer kerül megrendezésre, és bár nem minden nap ülésezünk, de fizetést sem kapunk mindezért, önkéntes alapon dolgozunk. A képviselőket évente választjuk, minden iskola igazgatójának elküldjük a felhívást, és helyi szinten dől el, hogy a diákok értesülnek-e róla. A Facebook hirdetésünk közel kétszázezer emberhez jut el. Októberben zajlik a kéthetes választási időszak, amikor minden jelentkező egy videóban mutatja be magát és az oktatással kapcsolatos elképzeléseit. A diákok szavaznak – nagyjából két-, háromszoros a jelentkezés a helyekre –, és így áll össze végül 100 fős diákképviselet. Rajtuk kívül kis létszámban vannak még tanárok és szülők is a parlamentben. Büszkék vagyunk rá, hogy a nemek aránya nálunk majdnem ötven-ötven százalék. A döntéseket közösen hozzuk, és a vád, amely az utóbbi időben többször elhangzott velünk kapcsolatban azért is lehet, mert a CEU üléstermét szoktuk ezen alkalmakra kibérelni, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ez a legolcsóbb helyszín civil társaságok számára. A működésre három különböző forrásunk van. A Facebook oldalunkon időről időre támogatást kérünk magánszemélyektől, emellett mi magunk is beleteszünk, mivel nálunk nincs tagdíj. Mindenki annyit tesz bele, amennyit tud, a szervezők gyakran többet, de a képviselők részéről az is komoly hozzájárulás, hogy felutaznak Budapestre. Harmadik forrásunk a pályázás, és nyertünk már videópályázatra pénzt, illetve legutóbb magát a Független Diákparlamentet adtuk be, mint kezdeményezést, és az ezzel nyert összeg két ülésünk terembérletét fedezte. Éves szinten nagyjából egymillió forintos költségvetésből dolgozunk, mint civil társaság. Mivel ma a parlamentnek nincs bejegyzési formája, így nem tudunk mit benyújtani a bíróságra, viszont szabadon alkothattunk szabályokat. Egy alapítvány is társult a kezdeményezésünkhöz, ami nagy könnyebbség, mert ők teljes mértékben intézik a pénzügyeinket.

gyetvai_viktor2.jpg

Mi fog történni január 19-én? Van-e már kész forgatókönyv? Mitől függ, ki mond beszédet?

A diákok január 19-én elmondhatják a problémáikat. Sokan jelentkeztek, hogy felszólalnálak, így rendeztünk egy válogatót. Magukat a szövegeket nem cenzúrázzuk, de a szónoki alkalmasságot muszáj előtérbe helyeznünk, mert amit más tüntetéseken rossznak láttunk, azt szeretnénk elkerülni. Hiteles szereplőket jó hallgatni, akik nem unalmasan és hosszan beszélnek. Öt diák felszólalónk lesz, egy szülő és egy pedagógus. A célunk, hogy lehetőleg minden tartalom becsatornázódjon, de nem a nyolcvan pontot (amelyet a minisztériumhoz is eljuttatunk) szeretnénk ismertetni és ismételgetni. Lesz meglepetés is, amit majd csak a helyszínen lehet megtudni, illetve előállunk konkrét követelésekkel, amelyek teljesíthető követelések, nem véletlenül. Azt várjuk a döntéshozóktól, hogy mutassanak tényleges hajlandóságot.

Délután 16 órakor találkoztok, amikor sokak szerint már pont nincs senki a parlamentben…

Miért, délelőtt vannak? Erről az jut eszembe, amikor épp az oktatásról volt szó az egyik vitanapon, és összesen nyolc képviselő tartózkodott a parlamentben…

Sok oka lehet az oktatási reform igényének, és egyre inkább úgy tűnik, nem elodázható a valódi cselekvés. Te személyesen miért küzdesz, miért álltál aktívan az oktatási reform mellé?

Mert nagyon szeretem ezt az országot, és mert itthon szeretnék maradni. Mert nagyon elszomorítanak a közállapotok, belefásultunk abba, hogy nem lehet változtatni semmin. Sokszor azt érzem, esélyt sem adunk arra, hogy beleszóljunk a közéletbe. A „ne szólj szám, nem fáj fejem” előző generációból maradt reflexe húz vissza minket is sokszor. Én azt gondolom, a tüntetés az egyik utolsó esély arra, hogy valami normális dolog történjen az oktatásban. Nagyon sok fiatal külföldön van, és egyre többen mennek el, mert úgy érzik, hogy nem fontosak. Ha ezt az üzenetet kapjuk, máshol fogunk szerencsét próbálni, olyan helyen, ahol meghallgatnak minket. Azt mondanám üzenetként, hogy vegyenek minket emberszámba, és álljunk ki közösen azért, hogy ne kelljen ebből az országból elmenni.

 

Várjuk írásainkkal kapcsolatos véleményét, ötleteit, témajavaslatait
a blog@eruditiozrt.hu e-mail címre!
Kövessen bennünket a facebookon is!
Következő témánk: Pirls jelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://tizperciskola.blog.hu/api/trackback/id/tr7113585535

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fazekas Sándor bíró végre megbukott, mint Fővárosi Törvényszéki elnök 2018.01.19. 15:13:45

Egy újság írása alatti vitába becsatlakoztam a napokban ahol valaki úgy nyilatkozik Fazekasról, hogy szerinte mindig is becsületes és tisztességes ember volt és most is az. Ezt persze túl sokan vitatják, hogy igaz lehessen. Főként a tények és mára má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.18. 20:03:54

Már megint egy "független" tünti...

Sok sikert Gyurcsánynak és Sorosnak!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.18. 20:31:37

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mit érezhet egy ilyen kártékony fideszmocsok, mint te. Tiszta szívből nyomod? Vagy csak pénzért? Bárki a világon kritizálja a kormányt az egyből Gyurcsány, meg Soros. Túszul ejtettétek az országot ezzel az ostoba dumával a kurv@ álszent anyátokat. Gúnyolódtok, hogy nincs a fidesznek alternatívája, de ha valaki kritizál, az meg Soros. Remélem, hogy a túszul ejtett ország egyszer felébred, és akkor meglesztek ti is ne aggódj.

Jakab.gipsz 2018.01.18. 20:39:49

Ezek az élősködő, parazita, szemetek már megint "ágyútölteléknek", használják a gyerekeinket.

Ők maguk hülyék a tudományhoz, csak a hazugságok kreálásához értenek.

paráznabillegető 2018.01.18. 20:58:20

mert otthon szeretne maradni... aham, világos... és abból mit is fog tanulni, he?
éppenhogy el kell menni!!!
látni!
tapasztalni!
élni!

pöcs.

bbnet1 2018.01.18. 21:14:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Már megint egy 500Ft-ért vett Orbánbérenc oroszhekker hazaáruló komment.. :)

rallus 2018.01.18. 21:27:39

Holnapra gyenge esőt jósol a meteorológia. Így megtudjuk, hogy a forradalmi ballib oldal harcosai, akik drága egészségüket féltve csapadékos időben nem döntik meg a kormányt, vannak e annyira ganyék, hogy a gyerekeiket kizavarják az utcára!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.01.18. 21:38:04

Birkaiskola.
Majd oda sem megyünk mi?
A seggünkbe is fejünk van.....?
Apám. Nem semmi.gyerekekket beküldeni a frontra?
Nice

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.18. 21:39:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nincs is olyan, hogy "ballib". Miről beszélsz bolond?

Tudod mit hiszek? Hogy nektek fideszeseknek már semmi sem "szent". Nagyon mélyen vagytok. Ha maga Jézus jönne le a mennyből, és kritizálná a kormányt, akkor ti neki is simán nekimennétek. Bárki, aki kritizál nálatok egyből ballib. Előre lehet tudni, hogy indul a mantra. Tudod mit, én már direkt a baromságaitok ellenkezőjét hiszem.

Visceroid 2018.01.18. 21:42:29

Iskolából lógni nem szép dolog, ráadásul büntetendő is. Mondjuk ha felnőnek, 2 választásuk marad: vagy megtanulnak normálisan szavazni, és lehetőleg a szüleiket is erre sarkallni, vagy elhúznak az országból.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2018.01.18. 22:15:50

Nekem a lusta féreg liberális tetvekből meg a gyerekeikből van elegem. Tanulni kell, akkor lesz eredmény. Ha nem tanulsz, nem lesz.

nick papagiorgo 2018.01.18. 22:30:59

Nem akarok észt osztani, csak
1. az oktatással soha senki sem volt megelégedve, se Kádár alatt, se később, sorolhatnám az összes kormányt. kormányok jönnek-mennek, a nép nagy része viszont meg van győződve, hogy az oktatás (és az egészségügy, és... és.... és) egy sz*r, a nyugdíjasok éhenhalnak, stb. Nem tudom a mostani tüntetés min akar vagy min fog változtatni
2. nem tudom értékelni, ha 18 év alatti kiskorúaknak "gyere, jó buli lesz" felkiáltással tüntetésre hívnak. Még akkor se, ha a célok amúgy helyesek. Ha tüntetni kell, tüntessenek a főiskolások/egyetemisták, vagy a tanárok, azok nagykorúak, szava. Kiskorúakat ne "terelgessünk" tüntetésekre, hogy "alkossák a tömeget".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.18. 22:32:59

A sok tanulástól meggebedő gimnazista majd rájön egyetemen, hogy pár hét alatt meg lehet tanulni ugyanannyi könyv tartalmát a vizsgákra, mint amennyi az érettségire kell...
Az oktatással kapcsolatban mindig mindenki csak problémákat lát, de a tökéletes oktatási rendszert senki se ismeri, még a magyar kutatók számára példakép finnek is éppen az oktatás reformján törik a fejüket...

nick papagiorgo 2018.01.18. 22:49:02

...és a gyereket azért ne vigyük ki tüntetésre, mert ha a dolgok elfajulnak, akkor nem Gonosz Herpeszes Ödönke (maga is 19 éves) fogja megállítani a dolgokat (nem is tudja), és nem ő fogja kiinni a gyereket a sittről, hanem apuka.

A dologban az a vicc, hogy Gonosz Herpeszes Ödönke most vígan szervezi a tüntetését. De majd ha ő is annyi idős lesz mint én (és apuka) , akkor azt fogja mondani, hogy "hülye vagy fiam, el ne menjél, én hozzalak ki a sittről?"

Ez az élet, Babócsai néni :)

BOAR 2018.01.18. 23:02:41

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Bizony, tanulni kellett volna. Akkor most nem lennél a habonyművek megélhetési faszszopója...
Persze ha te ezt tanultad, akkor bocsika...

élhetetlen 2018.01.19. 00:17:12

@nick papagiorgo: Persze, persze. „hülye vagy fiam, el ne menjél, én hozzalak ki a sittről?". Nehogy bárki is szót emeljen a saját, vagy sorstársai érdekében! (Függetlenül attól, hogy lesz-e eredménye, vagy sem). Folytathattad volna a lefekvős dumát, kisfiam, sz…d le szépen a tanárbácsit, lehet, hogy jobb jegyet kapsz, de biztosan nem visznek sittre érte. Egy próbát megér, legfeljebb tanulsz még egy dolgot az iskolában, amit nem okvetlenül kellene, ahelyett, amit kellene. Nem?

élhetetlen 2018.01.19. 00:25:57

@Jakab.gipsz: Olyan szánalmas vagy ezzel a tudománnyal érveléssel. „Ők maguk hülyék a tudományhoz”. Te bezzeg mindent tudsz a tudományokról. Tőled még az is kitelik, hogy levezeted, mivel tudod, hogy vannak organizmusok, amelyek osztódással szaporodnak, tehát az egy nem működő KLIK helyett tudományosan jött létre 60 kisebb KLIK, ugyanannyi vezetővel, helyettessel, irodával, akármivel, és ez kellett, mert az osztódással szaporodás az tudományos tény. Hülye.

élhetetlen 2018.01.19. 00:41:55

@Visceroid: Csak azt nem érted, hogy ezzel az oktatási rendszerrel még elhúzni is nehéz az országból, mert szar oktatást kapnak. Mire megy külföldön a hittan, vagy etika oktatással, vagy a tornaterem nélküli heti öt tesiórával? A szakképzés tervezett, vagy bevezetett (nem tudom) lebutításával milyen jövő vár a szakmunkásokra, Ott fenn eldöntötték, hogy ehhez a szakmához nem kell kémia, ehhez meg nem kell fizika, alapszinten sem, nehogy már, ha változik a kereslet, akkor tudjanak váltani! A gyerekek is, a tanárok is tudják, hogy mi a baj, de nem foglalkoznak velük, és szerinted csak kussoljanak, és majd, valamikor? Áh!

élhetetlen 2018.01.19. 00:55:13

@Online Távmunkás: „még a magyar kutatók számára példakép finnek is éppen az oktatás reformján törik a fejüket...”, Mi a következtetés? Ne is foglalkozzanak azzal, ami most nyilvánvalóan szar, pl. nem az iskolákra megy a pénz., hanem a KLIK alá szerveződött 60 kis KLIK vezetőire, irodáira, ettől majd jobb lesz az oktatás? Ne is foglalkozzunk a problémákkal, míg meg nem lesz valahol a tökéletes modell? Vagy mit akartál mondani?

élhetetlen 2018.01.19. 01:02:16

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Neked még nem esett le, hogy nem mindegy, hogy mit tanulsz, milyen szinten? Ha a már nem létező telefonkönyvet tanítanák, akkor is azzal jönnél, hogy, de tanulni kell? Mert, ha tanulsz, lesz eredmény? Mert most majdnem erről van szó.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 06:30:07

@Az én édesanyám nem stróman:

Szóval a ballibek hazudnak, amikor azt állítják magukról, hogy vannak?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 06:35:55

@Az én édesanyám nem stróman:

Az LMP, a Jobbik is kritizálja a kormányt, de nem ballibek.

Viszont a nép ballibeket nem akar, "független" diákok álarcában sem.

felucca02 2018.01.19. 08:02:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Neked fogalmad sincsen, mit akar a nép, neked legfeljebb vágyálmaid vannak oszt azokat jól kivetíted.
Mindig abból indultok ki - haha, ezen mindig jót kacagok - hogy a népet egy ideológioailag jól kiművelt, tudatos, gondolkodó tömegnek állítjátok be.
Hát fogódzkodj meg birka! A nép két mondatot talán még megért, hármat már nem, hatvan százaléka funkcionális analfabéta, csak betűket lát, összerakni nem tudja.
És te ezekről gondolod, hogy tudja mi az, hogy liberalizmus, meg konzervativizmus, meg kereszténység. És majd választ közüle? Normális vagy?
De túl sok betűt pazaroltam rád, a kétszavas ideböffenéseidből is látszik, hogy te is közel álsz az analfabétizmushoz, el sem tudod olvasni, meg sem tudod érteni, amit írtam. Éds akkor még jössz itt a liberalizmussal, meg a baloldallal, amiről azt sem tudod, mi fán terem.

felucca02 2018.01.19. 08:03:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Biztosan van hazudós ballib is, ahogy van pedofil kereszténydemokrata, meg kleptomán fideszes is van, törvényszerű.

ami szabad 2018.01.19. 08:10:01

@paráznabillegető: Attól tartok, nem érted. Akár milyen hihetetlen, ez itt, a mi hazánk! Nem néhány tetves politikus, strómajaik, és seggnyalóik hazája, hanem a miénk. Már amennyiben, nem hagyjuk magunkat kiszorítani. Persze, lehet, hogy még túl kevés ember hagyta itt - nagyon szórtak a becslések, hogy mennyien, így kihagynám a számot- de zömmel, mégiscsak a fiatalok. Egy ország nem építhet arra gazdaságot, hogy majd hazautalnak! Tavaly, állítólag már marhára megcsökkent a hazautalt lé mennyisége, már "csak" ezer milliárdot utaltak haza kintről az itthon maradottaknak... A megoldás azért még sem ez, jó lenne, ha ITTHON LEHETNE VÉGRE boldogulnia mindazoknak, akik tehetségüket, szorgalmukat jelenleg kint kamatoztatják.

ami szabad 2018.01.19. 08:13:31

Én szülőként a gyerekeknek drukkolok, és ha még az enyém kicsi is hozzá, hogy részt vegyen a mai napon. Általános iskolában ugyanis pont annyira jellemző a tök felesleges nyomorítás, mint a középsulikban, és a legnagyobb drámának azt tartom, hogy a mennyiség és a napi átlag 3 doga miatt, rövidtávú memóriába tesznek mindent - doga megírva, két hét múlva delete- vagyis 0 értelme van az egésznek!

Romanes eunt domus 2018.01.19. 08:17:44

Mi értelme annak, hogy délután mennek a Parlament elé, mikor már délelőtt se mennek iskolába? Miért nem mennek délelőtt tüntetni?

felucca02 2018.01.19. 08:22:58

@Romanes eunt domus: Úgy gondolom, egységében kell nézni a dolgot. Délelőtt nem mennek iskolába, PLUSZ délután elmennek tüntetni. A tüntetések ideje a délután és az este, békamenet sem reggel szokott lenni:)

Romanes eunt domus 2018.01.19. 08:27:40

@felucca02: 2-3 éve volt egy tüntetés, ahol a résztvevők végigautóztak az egész városon, valamelyik péntek reggel (nem emlékszem már, milyen apropóból)
Plusz a taxisok is délelőtt tüntettek az Uber miatt nem is olyan rég.

felucca02 2018.01.19. 08:30:10

Akkor rossz az egész!:)
Lehet, hogy csak a tanteremhiány miatti délutános tagozat tüntet, nem tudom:)
Még arra gondolok, hogy ha a szülők is kimennek velük, akik ugye dolgoznak, akkor ugye jobb a délután...

Jakab.gipsz 2018.01.19. 08:47:49

@élhetetlen: A tudás mindenkié, azt nem lehet kisajátítani.

Olyan teória nincs, hogy csak a kiválasztottak értenek a politika csináláshoz, pl. Marxizmus és a kommunisták. a munkásosztály élcsapatai játszottak társadalom mérnökösdit, kis-baltával a kezükben.

Ma pedig ugyan ezt a globalista módszert liberális értelmiségünk próbálja meg ránk erőszakolni. Gondold át újra. Mi az amit tudsz, és kitől tudod? Egymástól tudjátok.

Nos, ezért vagytok hülyék a "tudományhoz".

Nyugi, én a megoldások embere vagyok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 09:12:58

@felucca02:

Csak hát nem ez a gond...

Te mit választanál, ha csak 2 lehetőséged lenne:
- egy undorító, aljas, korrupt politikust, akiről biztosan tudod, hogy jó politikai programot fog véghezvenni,
- egy kedves, tisztességes, önzetlen politikust, akiről biztosan tudod, hogy rossz politikai programot fog véghezvenni?

Mondtam én valaha, hogy a ballibek rossz emberek? Van koztük mindenféle, ahogy minden más irányzat emberei között is.

bontottcsirke 2018.01.19. 09:20:56

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Különösképpen eleged lesz, mert elment a tanári gárda jelentős része ebből a posztkommunista, alulfinanszírozott közoktatási rémálomból, ahol a tantárgyfelosztás egy vicc (ahogy a szerző is leírta; tesi után francia) a tananyag meg még hatvanas évekből van.

Midnight Run 2018.01.19. 09:46:36

Teljesen megértem a diákok. Nekem is vannak gyerekeim és pontosan tudom, hogy ez a mai iskola szívás, a gyerekek nem különösen szeretik és az egész elavult.

Szerintem túl kéne már lépni ebből a poroszos rendszerből, mert a világ túlhaladott rajta. El kéne kezdeni fejleszteni ezt megfelelő irányba, beleértve a pedagógus fizetéseket, a tantárgyakat és a rendszert magát.

Sajnos amit a kereszténydemokraták kitaláltak, az teljesen rossz irány, visszafordulás a múltba. Nagy csapás ez az országnak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.19. 09:48:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, az LMP nem balib. Így a fidesz az LMP-t sorosbérencezi. Ugyanaz pepitában. A lényeg, hogy mindenkit be lehessen dugni skatulyába. Fertő az egész, te meg böfögöd itt.

Midnight Run 2018.01.19. 09:48:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Mire alapozod, hogy ez Gyurcsány vagy Soros műve? Mi egy egyházi suliba járunk, a szülők többségének ugyanaz a véleménye, mint amit az előbbi kommentben leírtam. Nekik sem tetszik, ami folyik.

ursus artos 2018.01.19. 10:07:44

Amerikában heti 35 órája van a gimnazistának.
A németeknél heti 32 óra a kötelező óraszám. Nálunk osztályfőnökivel és heti öt testneveléssel 35. A németeknél heti kettő testnevelés van.
Nálunk a 35-ben már benne van a fakultáció. 12-ben heti nyolc óra a szabad órakeret, amiről az iskola dönt. Ezek szoktak lenni az emelt szintű felkészítések, fakultációk.
Én is támogatom az óraszámcsökkentést: heti egy idegennyelv, heti kettő magyar, heti egy történelem, heti egy matek bőven elegendő... Legyen a gimnazistának heti húsz órája. És egy darab testnevelés sem... Művészetek, média ismeretek meg pláne nem!

ursus artos 2018.01.19. 10:11:40

@Midnight Run: "Szerintem túl kéne már lépni ebből a poroszos rendszerből,"
Már nagyon régen túlléptünk.
Amit te annak gondolsz, az a tanárok módszertani kultúrájának hiányosságai miatt van. Ezen segítene a portfólió írás és a pedagógus minősítési rendszer - ha már húsz éve működne - de azt meg utáljuk, mert nehogy már egy harminc éve pályán lévő egyetemet végzett tanárt portfólió írásra kényszerítsünk...

felucca02 2018.01.19. 10:13:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ezt a felosztást honnan vetted? Undorító, aljas, korrupt politikus rendszerszinten kizárt, hogy jó politikát vigyen végbe. Ellenben nem undoírtó, intelligens, nem korrupt politikusnak van esélye, hogy jó politikát csináljon.
Tudom, a megfejtést: Neked bármi rossz politika, ami nem orbán. Más myagarázatot nem tudok....

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.19. 10:22:21

@Midnight Run: Arra alapozza, hogy ez a feladata. Bárki kritizálja a fidesz intézkedéseit, vagy éppen a korrupcióját országhatáron innen és túl, azt egyből a soros pénzeli. Ez a mantra, ami egyben tartja a tábort. Az itt aktívkodó fidesz nickeket csak azért nem értem, mert ez itt nem a tábor. Itt legfeljebb röhögésre készteti, vagy felháborítja (témától függően) az embereket a fideszmantra. Ettől egy büös darabbal nem lesz több szavazója a fidesznek, sőt.

felucca02 2018.01.19. 10:24:45

@ursus artos:
Nem módszertani kultúra miatt kell reggel nyolcra suliba menni, esetleg néha reggel hétre. Nem tanári hiányosságok miatt kell a XIX. századi poros, semmire nem jó regényeket olvasni kortárs, a jelenre reflektáló, gondolkodásra ösztönző művek helyett. Nem tanári hiányosságok miatt kell gyűrni értelmetlen méretekben a matekot, miközben egy jó filmet, könyvet, rajzot nem tudnak értelmezni a gyerekek.

inteligencs elenzeki 2018.01.19. 10:30:56

Már megint egy ballibsi kis akcó.

Ez az oktatás ügy egyébként, (ahogy az egészségügy is) egy gumicsont. Ezeket bármikor fel lehet hozni, hogy gondok vannak vele.
Mindig is lesznek, főleg itt, a forráshiányos keleteurópában.
Tökéletes oktatási rendszer nem létezik. Egész egyszerűen azért, mert nehezen követhető a hatékonysága, így nehezen meghatározható hogy hogyan fejlesszék tovább. A kompetencia tesztek, csak arról tanuskodnak, hogy a felnövekvő nemzedék képességek terén hogy áll. De erre az oktatási rendszer nem tud közvetlenül hatni. Hiába van egy remekül összeállított tananyag, ha egyes vidékeken az osztály 50%-a lef.sszopózza a tanárt, és ha erre a tanár reagál (főleg ha megfelelően), akkor jön az 50 tagú család tanárt verni.

"sok az óraszám"

A tanulás egyfajta munka. Megköveteli a rendszerességet, a kötött foglalkozást. El lehet indulni persze egyéni képességek irányába is, de úgy gondolom, annyi tanárt egyszerűen nem lehet a rendszerbe beszervezni, hogy minden diákra jusson iskolánként akár több tanár is. Nem lehet ezt korlátlanul messzemenőkig személyre szabni.
Ugyanakkor szükség van egy általános műveltségre is, általános ismeretekkel. Akinek főleg zenei tehetsége van, annak is meg kell tanulnia írni olvasni. Vagy tudnia kell, hogy miért nem öntheti össze a Hipót a Sósavval, és miért nem foghatja meg a 380 V-os vezetékeket stb.

"omló vakolat, a kréta- vagy filchiány,"

Jajj, istenkém, ilyen mindig lesz. Halló, kelet-európában élünk !

"a vád, amely az utóbbi időben többször elhangzott velünk kapcsolatban azért is lehet, mert a CEU üléstermét szoktuk ezen alkalmakra kibérelni, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ez a legolcsóbb helyszín civil társaságok számára"

Semmi kétségem nem volt afelől hogy ez a legolcsóbb lehetőség a "civil" szervezetek számára.

inteligencs elenzeki 2018.01.19. 10:34:45

Mindenesetre az én gyerekeim bizony ma is elmentek a suliba.

Pedig én is civil vagyok.
Civil, aki a mostani kormányzás felhatalmazásának meghosszabbítására fog voksolni.

Midnight Run 2018.01.19. 10:46:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Oszt ki a bánat pénzeli ezeket a középiskolásokat szerinted?

Csak nem maga Gyuri bácsi? Esetleg a táncos Feri maga?

Melyik párt kampánya ez?

Midnight Run 2018.01.19. 10:49:41

@ursus artos: Teljesen értelmetlen portfoliot írattatni velük. Kinek írják ezt. Valaki átolvassa szerinted. Szívatás a köbön.

A rendszer viszont pontosan ugyanolyan poroszos, mint 30 éve volt. Ugyanúgy 45 perces órák, ugyanúgy struktúrált anyagok, ugyanaz a metodika. Semmi nem változott.

A szomorú sajnos, hogy a szülők egy része is ezt támogatja. Szerintem tiszta tudatlanságok. Elég lenne elolvasni, hogy a nálunk sikeresebb nációk - finnek, észtek, lengyelek - mit csináltak.

Jakab.gipsz 2018.01.19. 10:50:47

@Midnight Run: @ursus artos: A magyar nyelv egyedül álló és különleges.

Ezért csak nagyon óvatosan és körültekintően szabad más nyelv-családok oktatási programjait át vennünk.
Tilos egy az egyben első sorban a nyugatot majmolnunk.

Főleg az olyan közhelyekre alapozni a reform törekvéseket, hogy "poroszos a régi módszer" ez egy liberális Magyar Bálintos sületlenség, értelmetlen toposz.

Az "iskola demokratizálásának" egyetlen egy célja van helyet csinálni a CEU-s elmebajnak, két bitesre lebutítani a társadalmat.

Tudod két láb rossz, négy láb jó, csak a jó modern demokraták és a rossz nácik léteznek, azt pedig, hogy ki a jó demokrata a libbsi értelmiség majd meg mondja. És kész egy rafinált logikai csapda.

felucca02 2018.01.19. 10:55:19

@Jakab.gipsz: Erről a CEU-s elmebajról, ha kicsit éretekeznél...
Úgy látom, nagytudású vagy e téren, sokat tudsz, én is sokat hallottam már így általánosságban a ceu-s elmabajról, de ha rákérdeztem, akkor soha semmi konkrét.
De most látom, hogy nálad van remény, hogy konkrét adatokkal tudsz szolgálni.
Köszönöm, előre is!

ursus artos 2018.01.19. 10:55:25

@Midnight Run: "Kinek írják ezt. Valaki átolvassa szerinted. Szívatás a köbön."
Igen én. Én olvasom ezeket.
Csak így lehet - lehetne ha már húsz éve működne - a pályáról eltávolítani a szar tanárokat.

felucca02 2018.01.19. 10:58:07

@Comte de Gippaud: Oda voksolsz, ahová jól esik.
Titkon én is reménykedem a héthatodban, mert falnak menni csak teljes sebességgel van értelme, úgy csapódik le valami a kollektív tudatban. Fal előtt tíz centivel megállni, ennek semmi értelme nincsen, úgy még azt hihetjük, hogy meg lehet úszni.

ursus artos 2018.01.19. 10:59:10

@Midnight Run: "Ugyanúgy 45 perces órák, ugyanúgy struktúrált anyagok, ugyanaz a metodika. Semmi nem változott. "
Máshol is az órák hossza kötött. Az anyagok "struktúráltsága" sokat változott. A NAT-ban és a kerettantervekben is megfigyelhető a ciklusonként visszatérő képességfejlesztés kibővített tartalmakkal. (matek, biológia, magyar...)
Nem tudom metodika alatt mit értesz, de a módszereket a tanár szabadon megválaszthatja...
Mondjuk ehhez ismerni kellene a szakirodalmat, de a tanárok többsége az egyetem elvégzése után egy darab szakkönyvet nem vett a kezébe...

Midnight Run 2018.01.19. 10:59:32

@ursus artos:

Figyi, a pályán már jóval gyengébb képességű emberek vannak többségben vagy 30 éve. Már 20 éve a legalacsonyabb ponttal lehetett tanárnak bejutni az egyetemen.

A gazdasági elszívó képessége pedig elég erős. Lassan az Aldi pénztáros is többet keres egy tanárnál. Nem véletlen, hogy ahol én élek - budai kerület - sem talál a jónevű iskola tanárt. A portfolióval meg az önállóság megvágásával ad a kormány még egy lökést, hogy a fiatalabb tanerő menjen máshová tanítani.

Midnight Run 2018.01.19. 11:03:36

@ursus artos:

Na ja. Kötött tanrend van. Tankönyvet sem lehet választani, mert csak egy van. Miről beszélsz?

Kérdezem én az elsős tanítonkat, hogy mi a nyűgért rohannak ennyire a tananyaggal? Miért kell a gyereknek olvasnia folyékonyan már az első végén. Jó ez?

Ő azt mondja, hogy egy fenét jó. Csak szorongók a szülők, hogy mi lesz a gyerekkel. Mintha nem 8 hanem 9 évesen tanul meg olvasni, mert lassabban érik, az akkora tragédia lenne.

Meg fönt pár NER-es f**kalap kitalálta ezt. Ennyi.

Midnight Run 2018.01.19. 11:04:06

@ursus artos:

Na ja. Kötött tanrend van. Tankönyvet sem lehet választani, mert csak egy van. Miről beszélsz?

Kérdezem én az elsős tanítonkat, hogy mi a nyűgért rohannak ennyire a tananyaggal? Miért kell a gyereknek olvasnia folyékonyan már az első végén. Jó ez?

Ő azt mondja, hogy egy fenét jó. Csak szorongók a szülők, hogy mi lesz a gyerekkel. Mintha nem 8 hanem 9 évesen tanul meg olvasni, mert lassabban érik, az akkora tragédia lenne.

Meg fönt pár NER-es f**kalap kitalálta ezt. Ennyi.

ursus artos 2018.01.19. 11:06:26

@felucca02: "Nem módszertani kultúra miatt kell reggel nyolcra suliba menni, esetleg néha reggel hétre. "
Csak ismételni tudom magam. Amerikában is nyolcra mennek a diákok iskolába. Egyébként az iskola szabadon megválaszthatja a kezdési időpontot. Szülőként kezdeményezd a reggel kilenc órai kezdést...
Nem tanári hiányosságok miatt kell ..."
Hanem mi miatt? Semmi sem tiltja kötelező olvasmányként Harry Pottert, vagy Szabó Magdát. Nem tiltja a miniszter, nem tiltja Orbán, nem tiltja tanterv. (Azt hiszem Harry Potter még ajánlásként benne is van.)
Egy oktatási rendszer a benne lévőktől lesz jó. A gyerek eleve jó. Ha nálunk szar a rendszer, akkor az bizony a tanárok miatt szar.

Midnight Run 2018.01.19. 11:09:39

@Jakab.gipsz:
Egy nagyvállalatnál dolgozom. Nálunk a CEU-s diplomának van a legjobb értéke. Az innen jövő embereket vesszük fel a legmagasabb bérért, mert ők a legkompetensebbek.

A magyarok meg pont olyanok, mint bárki más a világon. Nem rosszabbak, nem jobbak. Egy jó rendszerrel itt is javíthatóak az eredmények, egy rosszal - ami most van, látszik is a PISA jelentésben - meg romlik.

Szerintem működő dolgot simán átvehetünk mástól, nem kell nekünk okosabbnak képzelni magunkat másnál.

ursus artos 2018.01.19. 11:10:09

@Midnight Run: nem a tanmeneten múlik az oktatás jósága. És igen tanterv kell. Ugyanis az oktatásnak, mint minden másnak tervszerűnek kell lennie.
"Ő azt mondja, hogy egy fenét jó. Csak szorongók a szülők, hogy mi lesz a gyerekkel. "
Akkor csak nem a tanterv, vagy Rózsika vagy a tanító a hibás, hanem a hülye szülő.
"
Meg fönt pár NER-es f**kalap kitalálta ezt. Ennyi. "
Persze le lehet így egyszerűsíteni ...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 11:10:10

@felucca02:

Kevered az egyéni jellemet a szaktudással.

Nem lehet egy pedofil gyillkos pl. jó vízvezetékszerelő?
S egy feddhetetlen jellemű ember meg rossz szakember?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 11:11:00

@felucca02:

"Neked bármi rossz politika, ami nem orbán."

Tévedsz.

Ha nincs ballib veszély, Orbánra SEMMI szükség nem lesz.

ursus artos 2018.01.19. 11:13:11

@Midnight Run: "Figyi, a pályán már jóval gyengébb képességű emberek vannak többségben vagy 30 éve. Már 20 éve a legalacsonyabb ponttal lehetett tanárnak bejutni az egyetemen. "
Mindenki tudja.
Erre adta válaszként a kormány azt, hogy a tanárszakosok már a tanulmányaik során komoly ösztöndíjat kapnak.
Ezért emelték a tanárok fizetését... Az, hogy közben a minibér követést kivették, azért jár a kormány seggébe a lófasz... De vitathatatlan, hogy emeltek.

felucca02 2018.01.19. 11:17:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Nem keverem, mert a politika nem szaktudás, hanem a jellem művészete.

felucca02 2018.01.19. 11:24:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Nem tudom, mi a ballib veszély, te sem tudod. De jó mondani.
Mondjuk, én a szemetekben ballib vagyok nyilván. Kurva veszélyes ember. Itthon ülök, teszem a dolgomat, házakat tervezek. Ballib házakat. Rá fognak omlani a keresztyénynyemzetyi emberekre, nyilván.
Feleségem ballib fotográfus. Templomokat becstelenít meg a képeivel, közben illegális muszlimokkal üzekedik az oltár mögött.
Hülye vagy te, apám, csak nem forogsz.
Na, most elmegyek, mert felkértek egy cikk megírására, egy ballib elemzést kell írnom egy ballib hídszerkezetről, még rákosiék idejében építették, úgyhogy kurva veszélyes!
Tudod, mikor az olvastam nálad, hogy a budapesti metróban a kiüresedett ballib emberek nyomkodják a telefonjaikat, bezzeg szófiában, akkor nyerítettem a röhögéstől.
Aztán megszeppentem, azóta nem merek vonatjegyet venni mobilon, nehogy ballib legyek, inkább veszek drágábban a pénztárnál.
Te birka, ha nem lennél, téged ki kellene találni!

Midnight Run 2018.01.19. 11:40:58

@ursus artos: Ez a tanár véleménye volt.

Midnight Run 2018.01.19. 11:43:25

@ursus artos:
Egyébként nem értem, miért kell tanterv. Miért nem elég egy tudáshalmaz ismeretének megkövetelése, ami mondjuk évente vagy kétévente ellenőrzünk. A többit meg rábízni a tanárra.

steery 2018.01.19. 11:47:53

Ezek a problémák már 10-20-30 évekkel ezelőtt is léteztek és megoldásra vártak. De nem történt semmi érdemi változás, javulás. Viszont minden évben többször megígérték, hogy most majd változtatnak és korszerűsítik, meg átalakítják az oktatást. Aztán mégse.
Miből gondolják a mai fiatalok, hogy ha rendeznek egy tüntetést az üres parlament előtt, amiről röviden beszámol a média, az majd változtatni fog bármin is? Mikor figyeltek oda a diákok gondjaira bárkik is, bárhol is?

neko1967 2018.01.19. 11:48:48

Az összes fidessnyiknek.

Magyarország minden általános iskolásra évente kb 3000 dollárt költ
Norvégia 13000 dollárt

Azt tudjuk, hogy Magyarországon mennyit költ stadionokra.
És Norvégia?

Van kérdés?

Jakab.gipsz 2018.01.19. 11:52:14

@felucca02: Igen tudok, konkrétumokkal is szolgálni. Egyértelmű és igen pontos válaszom van a feltett kérdésedre. Miért hibbant banda a CEU-s tudóskodók maffiája.

@Midnight Run: Nem szokott érdekelni, maga a fizetség, azt pedig én döntöm el, kinek dolgozom és miért.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 11:54:36

@Midnight Run:

MSZP, DK. Együtt, PM, MLP, tágabb értelemben a Momentum és a MoMa is.

Jakab.gipsz 2018.01.19. 11:59:25

@neko1967: Nem vok fidesznyik. De kérdésem van!

Norvégiát mennyi ideig terrorizálták a kommunisták, az elmebajos semmihez sem értő kommunisták ??

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 12:04:39

@felucca02:

Figyelj, ne beszélj marhaságokat, az én SAJÁT anyám is hithű ballib. Valószínűleg akkor is a ballibekre szavazna. ha azt ígérnék a ballibek, hogy minden nyugdíjast ki kell irtani a szabad világ érdekében,

Nem emberekről beszélünk, hanem eszméről, politikai irányról.

felucca02 2018.01.19. 12:07:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Politikai irányvonalról nem beszélhetünk ott, ahol egy bolsevista állampárt és annak csatlósai ballibeznek mondjuk hozzájuk képest konzervatív keresztényeket.

neko1967 2018.01.19. 12:21:01

@Jakab.gipsz:

Ha utána nézel, akkor láthatnád, hogy a skandináv országokban sem volt mindig jó világ.
Mondok egy másik példát:

Hány szolgálati autója van a kormánynak? Szinte megszámlálhatatlan. Mondjuk dagi Lacinak - tudom, nem kormánytag - rögtön kettő, egy magán célra egy hivatalos utakra, plusz kap még több mint 600.000 Ft-ot havonta, hogy Zala megyei képviselőként kapcsolatot tarthasson a választókkal.

Svéd kormánynak hány szolgálati autója van? 1! A miniszterelnöknek! A többieknek igényelni kell indokolt esetben.

De nem válaszoltál a feltett kérdésre! Hány stadion épül Norvégiában?
De felteszek még párat!
Pályázik a kőgazdag Norvégia nyári olimpiára?
A norvég miniszterelnök félanalfabéta gyerekkori barátja Norvégia leggazdagabb embere?

kommunistázni meg azért nem érdemes, mert a jelenlegi fidess vezetésben is szép-számmal vannak volt mszmp tagok, csak példaképpen Pintér, Matolcsi, Kövér, Bakondi stb.

Orbán meg kisz-titkár volt.....

Netuddki. 2018.01.19. 12:28:48

@Az én édesanyám nem stróman: Az ocsmánybuleszbirkaszar Bulgáriából tolja. Az meg nem kérdés, hogy vagy a tolvajfidesz vagy a ruszkik, vagy mindkettő fizeti érte.

Bolshevik 2018.01.19. 12:47:02

@neko1967: Ok akkor írd majd a választásokkor a papírra, hogy te a norvég kormányra szavazol bazdmeg.

Választani abból lehet, ami van. Álmodozni meg bárki tud.

neko1967 2018.01.19. 13:09:46

@Bolshevik:

Jaj de buta vagy.....
Volt 8 éve a fidessnek arra hogy ne lopjon, vagy legalább is kevesebbet lopjon. Erre sokkal többet lopott, bár azt el kell ismerni hogy sokkal ügyesebben csinálta, mint az elődei.
Valahol olvastam, hogy a buta bűnözők lefizetik a rendőrt, az okos bűnözők beülnek a rendőrkapitányi székbe. Magyarországon szintet léptek, mert az igazságszolgáltatás minden vezető pozícióját elfoglalták.

Magyarországon nem az a kérdés, hogy melyik párt a jobb, hanem az, melyik csinál kevesebb kárt.

És ha az a mérleg nyelve, hogy ki mennyit lopott......

2010 óta
magánnyugdíj 3000 milliárd
stadionok pl - alcsúti "szentély" - , vizes vb, olimpiai pályázat
paks 2
rogán, habony által fémjelzett csoportok gazdagodása stb
mai hír: Miskolc–Tornyosnémeti közötti autópálya szakasz kilométerenként 8,9 milliárd. Természetesen "baráti" cégek fogják építeni.

Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy reagál/cáfol, akkor konkrétumokat írjon, ha lehetséges!

Köszönöm!

élhetetlen 2018.01.19. 13:22:00

@Jakab.gipsz: Olyan aranyos vagy! „pl. Marxizmus és a kommunisták. a munkásosztály élcsapatai játszottak társadalom mérnökösdit, kis-baltával a kezükben.”. Mert most egész más világ van. Kósák játszanak társadalom mérnökösdit, gyártanak magyar tőkésosztályt fejszével a kezükben, mert azzal nagyobbat lehet csapni. Ja, ők nem játszanak, ők tudományosan csinálják.
„Mi az amit tudsz, és kitől tudod? Egymástól tudjátok. Nos, ezért vagytok hülyék a "tudományhoz".”. Ez is jó. Amit te tudsz, azt kitől tanultad? Ja, nem tanultál, te teljes tudományos fegyverzetben pattantál ki apád f… fejéből. Vagy semmi közöd a tudományhoz azon kívül, hogy emlegeted? Mit jelent az, hogy te a megoldások embere vagy? Magadtól rájöttél, hogy nem a szöggel kell ütni a kalapácsot, hogy bemenjen a falba, hanem fordítva? Ennyi?
Más. „A magyar nyelv egyedül álló és különleges. „, de azért megpróbálhatnál megbirkózni vele. Pl. „a libbsi értelmiség majd meg mondja”. Megmondja, a hiányzó vesszőidről ne is beszéljünk. És mit jelent az, hogy „két bitesre lebutítani„? 00, 01, 10, 11? Ehhez nem a CEU kell, hanem a foci! Az egy bitest még érteném, vagy igaz, vagy hamis…

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 13:23:02

@felucca02:

Nincs állampárt.

Most lesznek a szabad választások. Miféle állampárt?

inteligencs elenzeki 2018.01.19. 13:23:26

@felucca02:

"Titkon én is reménykedem a héthatodban, mert falnak menni csak teljes sebességgel van értelme, úgy csapódik le valami a kollektív tudatban."

Pontosan ez történt 2010-ben. Na, akkor lecsapódott a kollektív tudatban a ballibsi kormányzás balf.szkodása hogy szavaiddal éljek megtörtént a nagy sebességű becsapódás.

Nálam mondjuk nem, én mindig tudtam hogy balf.szok. A rendszerváltás óta közel stabil a preferenciám. És sajnos az élet engem igazolt. Azért mondom hogy sajnos, mert ez miatt szakadt le az ország a másik 3 visegrádi országról.

inteligencs elenzeki 2018.01.19. 13:27:29

@neko1967:

"Magyarországon nem az a kérdés, hogy melyik párt a jobb, hanem az, melyik csinál kevesebb kárt."

Egyértelmű hogy a fidesz csinál kevesebb kárt, gondoljunk a 2010-es csődközeli helyzetünkre. Na, a Fidesz tette helyre a dolgokat.

Jakab.gipsz 2018.01.19. 13:30:47

@neko1967:

Ha nem tetszenek a volt komcsik vagy jelenlegi neomarxisták, reklamálj Marxnál és a népes rokonságánál.

Ami pedig a stadionok építését illeti pántlikázott EU-s pénzekből épült.

Azt is nézd meg Norvégiába mekkorák az átlag bérek és a miniszteri fizetések, stb.

Ha már egyszer szóba hoztad az olimpiát, vedd észre azt is, hogy az olimpia gyilkos kis genyóink, kiballagtak Párizsba, a kitüntetésért és a júdás pénzért.

De ettől fontosabb az a Macron terv ami szerint két egymást követő olimpiára is igényt támaszt Párizs, éspedig azért, hogy a másodikon már kötelező lesz a sárga csillagos Eu zászló alatt vonulni, minden tag államnak.

Nos, ezt a vonulgatást győzzétek kivárni, leshetitek, ezt még a proletár internacionalisták sem merték megcsinálni.

Ezek a szemét Soros-CEU maffiózók sem fogják tudni velünk magyarokkal, végre hajtani.

inteligencs elenzeki 2018.01.19. 13:31:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Most lesznek a szabad választások. Miféle állampárt?"

:))) Hát nem gyönyörű ? Váltsuk le tavasszal az állampártot !!! Sírok b.meg :)))

inteligencs elenzeki 2018.01.19. 13:45:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Állampárt nem lehet ott ahol számtalan, független párt van."

Hát ezért sírok a röhögéstől.

Jakab.gipsz 2018.01.19. 13:46:41

@élhetetlen:

Ha hibát találsz javítsd ki, legalább valami hasznosat is művelsz, két bitesek gyöngye.

Ami pedig a tudást. illeti telis teli vannak a könyvtárak, meg nem értett remek művekkel.

Ott keresgélj.

Ha pedig szemlélet váltásra vágysz, a Polányi-Kuhn dialógusnál kezd a vizsgálódást.

A tudomány nem dr. Szöszik kampány témája, sem pedig füttyös történészeké.

Pontosan ezért ontja ki magából a CEU a politikailag korrekt bunkókat, hogy csak a népeket keljen össze -ugrasztani és káoszt csinálni mert azt a legkönnyebb.

neko1967 2018.01.19. 13:55:54

@Jakab.gipsz:

Ennyi hülyeséget összehordani! Konkrétumokat kérek!
Stadion EU-s pénzből?!

"olimpia gyilkos kis genyóink, kiballagtak Párizsba, a kitüntetésért és a júdás pénzért."
Kérdésem, Svájc, Hollandia, Svédország stb (gazdag országok) miért nem akarnak olimpiát rendezni? Mert ráfizetéses, meg nincsenek olyan nagyhatalmi ambícióik, mint a franciáknak, vagy a mi mini ducsénknak.

"Azt is nézd meg Norvégiába mekkorák az átlag bérek és a miniszteri fizetések, stb. "
Saját magadat cáfolod! Azért magasak a bérek, mert évtizedekkel ezelőtt elkezdték önteni - és most is öntik! - az oktatásba a pénzt, és nem stadionokba meg kisvárdai "moziélményparkba"! Annyi pénzük van az olajból tartalékban, hogy már be sem tudják fektetni, hogy három olimpiát is rendezhetnének egymásután...... De ők nem urizálnak, nem szórják a pénzt.......

Szóval ha kérhetném ismételten, tényeket kérek és ezt a rossz kommunista

neko1967 2018.01.19. 14:20:38

@Comte de Gippaud:

"Egyértelmű hogy a fidesz csinál kevesebb kárt, gondoljunk a 2010-es csődközeli helyzetünkre. Na, a Fidesz tette helyre a dolgokat."

Orbán 2010 július

" a magyar miniszterelnök "a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén", "Magyarország azzal, amit az elmúlt egy évben csinált, lassan világbajnok lesz kiadáscsökkentésben"

Ki is hozta rendbe kemény döntésekkel a gazdaságot a 2010-et megelőző évben?
Meg hogy is volt az a 2010-es csődközeli helyzet? Kósa Lali meg Szijjas azt mondta, hogy a "görög helyzet fenyeget" - bár ezt a miniszterelnök által elmondottak cáfolják - a piac begazolt, a devizahitelesek még jobban megszívták, de aki a pénzpiacokon a forint esésére majd visszaerősítésére játszott - van egy sejtésem, hogy ki irányította a műveletet, akkor még "barát" és "kollégiumi szobatárs" volt, ma már "ellenség" - hatalmasat kaszált.

Egyébként, ha az EU-s forrásokat kivesszük a gdp-ből, Magyarország szinte folyamatos recesszióban van. Pláne ha vissza kell majd fizetni lásd Tiborc.....

Ha már így beszélgetünk, felteszem a kérdést az itt posztolgató vér-fidesseknek.

El tudjátok képzelni, hogy Mészáros - akit nem igazán neveznék a szellem arisztokratájának - saját erejéből a saját javára gazdagodott meg?
Mindig ő adja be a legjobb pályázatokat?
Vesz egy ásványvíz-palackozót hétfőn és már kedden tőle rendeli a kánikulai ásványvizet a Máv?

Ez a kérdés költői volt, nem kell rá válaszolni!

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 15:00:06

@neko1967: "Azért magasak a bérek, mert évtizedekkel ezelőtt elkezdték önteni - és most is öntik! - az oktatásba a pénzt"

jaja, nyilván a brutájól oktatott norvég gyerekek termelik meg a világ 3. legnagyobb GDP-jét nem az olajból jön, ezért tudsz gyorsan felsorolni 10 híres Norvég céget akik egyedülállóan jó termékkel tarolják le a világpiacot.

élhetetlen 2018.01.19. 15:01:50

@Jakab.gipsz: Hát legyen. „Ha hibát találsz javítsd ki, legalább valami hasznosat is művelsz, két bitesek gyöngye.”. Ha hibát találsz, javítsd ki… Nem magyaráztad meg, hogy szerinted mit jelent a két bites. „Ami pedig a tudást. illeti telis…”, Ami pedig a tudást illeti, telis…. „keljen össze -ugrasztani„ vs kelljen összeugrasztani. De az hogy kijavítalak, nem hasznos tevékenység, mert minden lepereg rólad, falra hányt borsó!
Isten ments, hogy a szemléletedre váltsak, és a könyvtárakat ne nekem ajánlgasd, inkább vegyél ki egy helyesírási kézikönyvet te. Mert az egy dolog, hogy hülyeségeket írsz, magánügy, de hogy nem vagy képes normálisan leírni még a hülyeséget sem, az már ciki.
Ja, és ha már a filmnél maradunk, dr. Szöszi nem volt hülye a filmben, míg aki a parlamentben azt mondtam, hogy miért kell nekünk balneológiát tanitani, mikor nincs is tengerünk, az hülye.

neko1967 2018.01.19. 15:14:22

@eßemfaßom meg áll:
"Vadász, te szopni jársz ide!"

Egyet mondok, az megtermeli a fél magyar gdp-t. Telenor! Norvég állami cég!

De mondok még!
Kongsberg Defence Communications AS

És még számtalan gépipari, hajógyártási, hajózási cég.

Mondjál magyart! Audi, Mercedes, Opel, Suzuki......

neko1967 2018.01.19. 15:18:02

@élhetetlen:
És aki a balneológiát emlegette, az még értelmes is volt, elnöke és alelnöke a fidessnek.... Istenem meglátom Németh "nem engedem be Széll Bernadettet" Szilárd pofáját, és visszasírom Pokornit!

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 15:24:32

@neko1967: Tehát azt állítod, hogy nem az olajmezők miatt kurvagazdagok hanem mert van saját mobilcégük

felucca02 2018.01.19. 15:45:48

@eßemfaßom meg áll:
Nem, azt állította, hogy az olaj miatt kurvagazdagok, de olyan rendszert műkdötetnek, ami ebből a gazdagságból a lehető legnagyobb társadalmi jót és a lehető legversenyképesebb gazdaságot állítja elő.
Ellentétben velünk, akik a venezuelai szintet lőttük be magunknak. Érthető?

neko1967 2018.01.19. 15:58:44

@eßemfaßom meg áll:
Te tényleg szopni jársz ide!

Melyik országnak van a legnagyobb olajkincse?
Venezuelának!
Gazdag?
Nem!
Nem az olaj fontos, hanem a gondolkodás!
De ne lovagoljunk Norvégián! Ott van Svédország, Finnország!
Van olajuk? Nincs!
Gazdagok? Mi az hogy!
Oktatásra gdp arányosan többet költenek? Biztosan!
Stadiont építenek közpénzből a miniszterelnök kertje végébe? A hülyék még a kérdést sem értenék!

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 15:59:10

@felucca02: Konkrétan azt állította, hogy :
"Azért magasak a bérek, mert évtizedekkel ezelőtt elkezdték önteni - és most is öntik! - az oktatásba a pénzt"

Ez pedig nem igaz. Azért magasak a bérek mert kiönti őket az olaj. Hogy ebből a pénztől az oktatásra is rendesen költenek az következmény. Van nekik miből Ezért nem is értettem eredetileg miért kezdte el a norvég meg magyar oktatási kiadásokat összehasonlítgatni.

"Magyarország minden általános iskolásra évente kb 3000 dollárt költ
Norvégia 13000 dollárt"

norvég gdp/fő: 74 598
magyar gdp/fő: 12 240

6x akkora GDP-ből csak 4x annyit költenek oktatásra, tulajdonképpen arányaiban mi vagyunk a jobbak. Összegszerűen nyilván az tud többet költeni akinek több van

neko1967 2018.01.19. 16:00:50

@eßemfaßom meg áll:
Finnek, Svédek?
A finnek 60-70 éve szegényebbek voltak nálunk!

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 16:07:19

@neko1967: Értem én, hogy élvezetes a stadionokon lovagolni (kinek mi okoz örömet) de a magyar költségvetésben az egész stadionozási örűlet egy kerekítési hiba. nem oszt nem szoroz, nem ettől olyan az ország amilyen.

a felsorolt mintaországaid egyikében se volt 40 év szovjet megszállás és nem a szocialista államot építették a 2. VH-tól 90-ig

felucca02 2018.01.19. 16:09:13

@eßemfaßom meg áll: OK, arányaiban mi vagyunk a jobbak. Legyen!
Szét tudják teríteni az olaj adta gazdaságot a társadalmon?
Venezuela szét tudja?
És mi? Egyenlősítő, segítő a rendszerünk, vagy inkább elmélyíti a különbségeket?
Rácsapnak Norvégiában a közösbe nyúlkáló kézre? Rácsapnak nálunk is, vagy inkább jön az ideológia a nemzeti tőkésosztályról?

felucca02 2018.01.19. 16:10:04

@eßemfaßom meg áll: ...és 2010-től 2018-ig. És még tovább is, várhatóan.

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 16:22:38

@neko1967: "A finnek 60-70 éve szegényebbek voltak nálunk! "

@eßemfaßom meg áll: "a felsorolt mintaországaid egyikében se volt 40 év szovjet megszállás és nem a szocialista államot építették a 2. VH-tól 90-ig "

Finnország gdp-je 1990ben 25.500$/fő volt, a mienk 3.000$, ilyen kiindulási alapról próbáld értékelni a gazdaságok alakulását és a mai helyzetet aztán kezdj neki bezzegskandinávozni.

neko1967 2018.01.19. 16:25:24

@eßemfaßom meg áll:
"a felsorolt mintaországaid egyikében se volt 40 év szovjet megszállás és nem a szocialista államot építették a 2. VH-tól 90-ig"

A vajdád meg most intézi Putyin főtitkár elvtárssal a következő 100 évre a megszállást paks 2-őn keresztűl.

De oké, nézzünk egy ex-szovjet országot, Észtországot. Volt szovjet megszállás? Volt! Jobb az oktatási rendszerük? Mindenféle szempontból!

"a magyar költségvetésben az egész stadionozási örűlet egy kerekítési hiba. nem oszt nem szoroz, nem ettől olyan az ország amilyen. "

Ezt süsd el mentősök, egészségi dolgozók, talpas rendőrök, tűzoltók, minimálbéren dolgozók előtt!

Majd viszek virágot a sírodra!

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 16:30:45

@felucca02: nem tudom Venezuela miben cáfolja azt, hogy Norvég export és adóbevételek fele az olajból van és annyi olajpénzük van amennyit már nem is akarnak.

Venezuela arra tökéletes példa, hogy a szocializmus akkor se működik ha olajkútra épül.

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 16:37:51

@neko1967: Ja, hogy vajda meg paks2 az orosz megszállás.
No comment

Nem tudom a "mentősök, egészségi dolgozók, talpas rendőrök, tűzoltók, minimálbéren dolgozók" mennyire voltak gyengék matematikából ha évi ezerforintos összegért ölnének.

ursus artos 2018.01.19. 16:40:43

Skandináviában nem volt első világháború, román megszállás, második világháború, német megszállás, orosz megszállás.
A román megszállás csak azért érdekes, mert konkrétan az összes gyárat leszerelték. Konkrétan az összes mozdonyt, autóbuszt elvitték. Trianon után konkrétan az egész hidrogénkészlet, bánya odalett. II világháború dettó, német visszavonulás ugyanúgy.
Innen kellett mindig újrakezdeni...
Érthető, hogy miért nem vagyunk még Skandinávia...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 17:35:06

A tüntetés vicces. 1500 felnőtt, közülük 800 fizetett Soros-törzstüntiző, plusz 500 diák.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 17:38:15

@neko1967:

Most a magyar bérek a nyugati átlag kb. 30 %-a. Ha nyernek idén a ballibek - amíg az esélye hála Istennek kb. 0 % - 1 éven belül eléri a 20 %-ot is akár.

Mert javítani kell az ország versenyképesek, ahogy a ballib közmondás mondja.

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 17:54:01

"Egy harmadéves egyetemista következett, ő azt mondta, már több százezer forint diákhitele gyűlt össze. Nagy taps fogadta azt a megjegyzését, hogy a diákokat nem hitellel és röghözkötéssel kell Magyarországon tartani, hanem valódi lehetőségekkel. "

De szarul érezné magát a srác az usában pártizezer$ diákhitellel a nyakában...

neko1967 2018.01.19. 18:25:15

@eßemfaßom meg áll:

"Nem tudom a "mentősök, egészségi dolgozók, talpas rendőrök, tűzoltók, minimálbéren dolgozók" mennyire voltak gyengék matematikából ha évi ezerforintos összegért ölnének."

Nem gondoltam volna, hogy mélyebbre süllyedsz a szarban, de azért sikerült!

Vegyünk egy leendő stadiont, a könnyebbség kedvéért mondjuk a nyíregyházit, ami tízmilliárd forintba fog kerülni.

Írjuk le számmal: 10 000 000 000 Ft
Vegyünk pl. ezer mentőst.

Osszuk el a tízmilliárdot ezerrel, akkor megkapjuk a tízmillió forintot.
Mondjuk minden évben ez az ezer mentős a jelenleginél ötszázezer forinttal, vagyis havonta 41666 forinttal kapna többet. Húsz évig!

És ez csak egy stadion ára!

"mennyire voltak gyengék matematikából ha évi ezerforintos összegért ölnének." Mondhatnám hogy nevetséges vagy, de inkább sírni való!

A troll-képzőben nem tanítanak alapfokú matematikát?

neko1967 2018.01.19. 18:26:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A tüntetés vicces. 1500 felnőtt, közülük 800 fizetett Soros-törzstüntiző, plusz 500 diák. "

Hát igen, kommunista ország vagyunk, de nem Észak-korea. Még!

neko1967 2018.01.19. 18:30:50

@ursus artos:

"A román megszállás csak azért érdekes, mert konkrétan az összes gyárat leszerelték. Konkrétan az összes mozdonyt, autóbuszt elvitték "

Nem is tudom, ki is vonult be a román csapatok élén? Valami hazaáruló? Ja a lovastengerész! Ki parancsára mentek a doni vágóhídra magyar katonák egy eleve vesztes háborúba?
Ugyanennek a szemétláda parancsára!

neko1967 2018.01.19. 18:33:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Most a magyar bérek a nyugati átlag kb. 30 %-a. Ha nyernek idén a ballibek - amíg az esélye hála Istennek kb. 0 % - 1 éven belül eléri a 20 %-ot is akár.

Mert javítani kell az ország versenyképesek, ahogy a ballib közmondás mondja. "

Mondjuk hasonlítsd össze mondjuk a 2010-es szlovák és magyar adatokat a mostaniakkal.
Elég csak annyit mondanom, hogy náluk már euró van.......
Persze nekik könnyű, nekik nincs Orbánuk......

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 18:45:39

@neko1967: "És ez csak egy stadion ára!"
atlatszo.hu/2016/04/22/stadionlaz-1-resz-eddig-40-milliard-forint-kozpenz-ment-el-az-elkeszult-het-stadionra/

az összegeket oszd el évekre, számold bele, hogy jelentős része visszakerül az államkasszába adóként.

2018ban a költségvetés kiadása 20 112 milliárd (írjuk le számokkal mert te így szereted:
20 112 000 000 000) forint. Stadionra elmegy ebben az évben mondjuk 4milliárd (4 000 000 000) ez a 2018as költségvetés 0.0199%-a

ha szerinted ezen az évi 0.01988%-on mulik az ország jósora akkor sokat nem tudunk kezdeni egymással.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.19. 18:47:45

@Jakab.gipsz: Minket meg most terrorizálnak, csak fidesz a nevük. De ezek mára nem fiatal demokraták, hanem öreg hazug és lopós autokraták.

ursus artos 2018.01.19. 18:50:34

@neko1967: "Nem is tudom, ki is vonult be a román csapatok élén? Valami hazaáruló? Ja a lovastengerész! "

Nagyon buta vagy.

neko1967 2018.01.19. 18:54:13

@ursus artos:
Nem is tudom, ki is vonult be a román csapatok élén? Valami hazaáruló? Ja a lovastengerész! "

Nagyon buta vagy.

Talán cáfold meg, ha tudod.....
Talán néz utána a történelem könyvekben.....

ursus artos 2018.01.19. 18:55:17

@eßemfaßom meg áll: hagyd rá! Bolond! A világa végtelenül leegyszerűsített.
Szerinte és "társai" szerint nem kell stadion, abszolúte. Tőlük le is rohadhatna az egész. Oké. rendben van. Szerintük. Persze abban is biztos lehetsz, hogy ilyen esetben nekik lenne a legnagyobb pofájuk, hogy szégyen, Puskás országában...
Norvégiában nem épül stadion. nem azért mert nincs rá szükség, hanem azért, mert kitűnő állapotban van az összes.
De nem érdemes magyarázni ezeknek semmit...

Bolshevik 2018.01.19. 18:56:43

@neko1967:
"Mondjuk hasonlítsd össze mondjuk a 2010-es szlovák és magyar adatokat a mostaniakkal. "

www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=67&c=hu&c=lo&l=en

Hm? Ez azért nem olyan vészes. Jól látható hogy elkúróék alatt szakadtunk le, azóta az adott hátránnyal együtt mozgunk, sőt a legutóbbi évben mintha megint elkezdtünk volna közeledni.

Baszki ez olyan mintha a váltófutásba a társad tök nagy hátrányt hoz össze, te nekiindulsz, tartod az iramot az ellenféllel, közben meg a hátrányt összehozó társad baszogat, hogy miért nem vagy gyorsabb. Baszki, legalább nem is lassabb, a másik alternatíva kb. az.

neko1967 2018.01.19. 19:02:37

@eßemfaßom meg áll:
"Stadionra elmegy ebben az évben mondjuk 4milliárd (4 000 000 000)"

Haladás stadion 10.000.000.000
Videoton stadion 16.000.000.000
Dvtk stadion 11.000.000.000
Vasas stadion 7.500.000.000

Jövőre Puskás stadion tervezett összeg 100.000.000.000, de lesz még az a duplája is.

Kisebb projektekből még ennyit összetudnék számolni....

neko1967 2018.01.19. 19:07:11

@eßemfaßom meg áll:
Tudod miért épülnek stadionok? Mert oktatásból, egészségügyből nem nagyon lehett lopni! Mindig ugyanaz a 4-5 cég pályázza és nyeri meg a kiírásokat, hogy gyarapodjon Orbán, vagyis akarom mondani Mészáros és társai vagyona.....

Bolshevik 2018.01.19. 19:09:06

@neko1967: "Tudod miért épülnek stadionok? Mert oktatásból, egészségügyből nem nagyon lehett lopni! "

Francokat. Ezek - lásd az előző linkemet - meglehetősen átlagosak a költségek. Oktatásból, egészségügyből meg miért ne lehetne lopni? Kakaóbiztos számítógépek, valaki?

neko1967 2018.01.19. 19:13:30

@Bolshevik:
Értem a taó-ra meg stadionokra, semmi hasznot nem hozó sporteseményekre kidobott több száz milliárd elfogadható.....

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 19:14:00

@neko1967: Bármiböl lehet lopni. Aki stadiont tud építeni az iskolát meg kórházat is tud építeni.

Bolshevik 2018.01.19. 19:15:37

@neko1967: Nekem nem szívügyeim, és én is másra költeném, de az nem igaz hogy ezek valami brutál elszállt összegek lennének. Ennyibe kerülnek mindenhol. Szóval vagy mindenhol lopnak, vagy itt sem.

neko1967 2018.01.19. 19:23:25

@Bolshevik:
Amit ti csináltok fidessnyikek, azt úgy hívják, hogy "cigány-védekezés"!

"Miér' engem kapnak el, amikó a szomszéd madzsar gácsó is lopott"

Nem érdekel hogy ki mi lopott 9 éve! Volt idő, volt ember, miért nem kapták el!
Mutasson példát ez a kormány, tegyék előzetesbe Tiborczot!
Ja, miniszterelnök veje? Ja, akkor nincs semmi látnivaló, tessék továbbmenni.....

Matolcsi és a közpénzjellegét elveszítő milliárdok.... Ugyanmár, mi az a költségvetésben! Kár vele foglakozni!

Hogy is mondta Pokorni 2010-ben:
;Aki a közpénzhez nyúl, le kell vágni a kezét"

Már csak egy kérdésem van.
Hol van Pokorni?

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 19:28:08

@neko1967: "kidobott több száz milliárd elfogadható..... " mármint egy évtized alatt elköltött ennyi pénz amiben benne van a népstadion ujáépítése is több mint 50%-ban ami azért talán nem a világ legnagyobb gecisége.

nem azt mondom, hogy elfogadható, hanem azt, hogy az ország szempontjából lényegtelen tétel. Semmi nem múlik ezen. Ha odaadnának évente 3500Ft-ot minden magyarnak a stadionépítések helyett akkor jobb lenne az élete?

Bolshevik 2018.01.19. 19:29:50

@neko1967: "Nem érdekel hogy ki mi lopott 9 éve! "

? Arra utaltam, hogy az oktatásból is lehet lopni, TEHÁT nincs igazad, mikor azt mondod, hogy CSAK AZÉRT építenek stadiont, mert abból lehet lopni, oktatásból meg nem. Hiszen arra hoztam példát, hogy lehet az oktatásból is lopni.

A stadionból meg - mint a költségekből láthatod - nem lopnak (vagy annyit, mint mindenki más), hiszen nemzetközi összehasonlításban átlagos az ára.

Azon sírni, hogy jaj a zorbán, addig hiteles, ameddig nem kell alternatívát mondanod. Egy kitalált ideális miniszterelnök meg kormánypárt nyilván sosem követ el hibát és tökéletesen becsületes, egy nagy gond van, hogy nem léteznek. Olyanok léteznek, hogy MSZP, DK, Jobbik, LMP. Ezekből lehet választani.

A kitalált tökéletes párt nem indul a választáson, ezért arra hivatkozni, hogy az mennyivel jobb lenne pl. a Fidesz helyett, egy érvelési hiba, a nirvána-érvelés. Bármit a világon le lehet söpörni azzal, hogy nem ELÉG jó, de ha nem tudsz valós alternatívát mondani, akkor ezzel a megfigyeléssel nem sokra mész.

neko1967 2018.01.19. 19:30:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"A tüntetés vicces. 1500 felnőtt, közülük 800 fizetett Soros-törzstüntiző, plusz 500 diák. "

"Óbudai Árpád Gimnáziumból írt nekünk, ahol az osztályfőnöki órán a diáktanács egy képviselője tájékoztatta az osztályokat, hogy az iskola vezetése nem támogatja a tüntetést, és igazolatlan napot kap majd, aki ma nem jelenik. Azt is elmondták, hogy semmiképp ne vegyenek részt a tüntetéseken, mert az "erősen politikai" irányzatú"

Hát igen, ilyen egy puha diktatúra. És csodálkozunk, hogy menekülnek a fiatalok.......

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 19:31:20

@neko1967: "Hogy is mondta Pokorni 2010-ben:"
;Aki a közpénzhez nyúl, le kell vágni a kezét"

Elképzelem ahogy a cseh tamás program évi félmilliárdját elkoncertezgető/demozgató zenekarok kéz nélkül folytatják...

Bolshevik 2018.01.19. 19:33:02

@neko1967: "Nem érdekel hogy ki mi lopott 9 éve!"

Ha meg arra céloztál ezzel, hogy miért írtam, hogy Fletó alatt szakadtunk le a szlovákoktól, hát mert ez az igazság (lásd a linkelt grafikont). Bocs, de gondolj már bele. Ez nem úgy van, hogy "régen volt tehát nem számít", hogyne számítana, az akkori hátrányt görgetjük magunk előtt azóta is.

eßemfaßom meg áll 2018.01.19. 19:33:26

@neko1967: "és igazolatlan napot kap majd, aki ma nem jelenik"

és nyilván nem tudják a diákok és szülők valamint a diáktanácsos, hogy a szülők adhatnak igazolást

Bolshevik 2018.01.19. 19:36:44

@neko1967: "és igazolatlan napot kap majd, aki ma nem jelenik."

Mert vajon mi a lófaszt kéne annak kapnia, aki nem jelenik meg? Komolyan? Azért van diktatúra, mert az iskola betartja azt a szabályt, hogy az iskolában nem megjelenő diák igazolatlant kap? Baszki te nem is tudom milyen kifacsart világnézettel rendelkezel.

neko1967 2018.01.19. 19:37:19

@Bolshevik:
Te tényleg bolsevik vagy...... Egypárt rendszert akarsz!

Vekerdy Tamás gyermekpszichológust egyszer megkérdezték, hog milyen miniszterelnököt szeretne. A válasza az volt, hogy egy unalmast, olyan könyvelő tipusút, aki nem háborúzik folyamatosan, nem keres ellenségeket, hanem dolgozik.

Mi lesz veletek, ha hirtelen meghal Soros? Kit fogtok gyűlölni? Mi lesz az összefogó erő?

neko1967 2018.01.19. 19:41:18

@Bolshevik:
"Baszki te nem is tudom milyen kifacsart világnézettel rendelkezel."

Veled ellentétben demokratikussal!

Az usa-ban kifelyezetten tanítják a diákokkal, hogy ki kell állni a jogaikért!
Itt meg azt tanitsák, hogy "kussban legyél, neked pofádat befogni van jogod"

Putyin-bérencek

Bolshevik 2018.01.19. 19:43:30

@neko1967: "e tényleg bolsevik vagy...... Egypárt rendszert akarsz!"

Te szimplán csak félreérteni akarsz. Vagy nem is tudom. Vagdalkozol, nem érvelsz.

Azt írom, hogy irreális butaság folyamatosan egy tökéletes alternatívával vetni össze egy valós alternatívát, és ebből kihozni, hogy a valós alternatíva egy kalap szar, hiszen nem olyan jó, mint a kitalált tökéletes alternatíva. Ez egy érvelési hiba, egy logikai bukfenc, egy fals megállapítás.

Igazi alternatívákat kell összevetni. Fidesz, vagy Jobbik, vagy LMP vagy DK, pl. ez egy igazi alternatíva. A Fidesz vs kitalált nemlétező tökéletespárt meg nem valós alternatíva.

Bolshevik 2018.01.19. 19:47:46

@neko1967: "Az usa-ban kifelyezetten tanítják a diákokkal, hogy ki kell állni a jogaikért! "

"kifelyezetten " ... lyaly lyaly ezt lyól elírtad!

Ott bárki mehet tüntetni bármikor és az iskola nem ad igazolatlant ha hiányzik? Alig hiszem :D Bocs de tényleg. Ha a diák nem megy be, az iskola igazolatlant ad neki. Ez sose volt másként, ugyanis ha szerinted az lenne a helyes, hogy a diák ha tüntetni megy, akkor szabadon lóghasson, akkor minden diák minden nap tüntetne.

Számos megoldása van a diáknak, ha demonstrációs célból nem akar bemenni. Egyrészt pl. bevállalhat egy igazolatlan napot. Másrészt megkérheti a szülőjét, hogy igazolja. Nevetséges ez a nyafogás, hogy azért van diktatúra, mert az iskolák nem adnak biankó igazolást a diákoknak arra a tüntire, ami amúgy DÉLUTÁN van.

Bolshevik 2018.01.19. 19:51:34

@neko1967: "Vekerdy Tamás gyermekpszichológust egyszer megkérdezték, hog milyen miniszterelnököt szeretne. A válasza az volt"

Képzeld 8 millió magyart is megkérdeztek, és egész mást válaszoltak :D

neko1967 2018.01.19. 19:55:34

@Bolshevik:
Bocs de mobilon írok, rosszul látok.

Ha jól emlékszem, Miskolci Egyetemen órák maradtak el központi utasításra, hogy elegen legyenek a honvédelmi miniszter előadására....

Meg hogy is szokott lenni a Béke meneteken? Be megy az igazgató vagy a fidesses polgi az intézménybe, hogy " ki jön Béke menetre" Egy faluban vagy kisvárosban, ahol az állam vagy az önkormányzat a legnagyobb munkáltató, a polgi dönti el hogy ki lehett közmunkás.....

Ez aztán a demokrácia!

neko1967 2018.01.19. 20:00:19

@Bolshevik:
Úgy 2,4 - 2,5 választott egyet, a többi meg nem rá szavazott, vagy nem ment el.

A jelenlegi választási törvény alapján szerencsétlen esetben 25-30%-al is lehet 2/3-od vagy akár többet is szerezni! Eléggé lejt a pálya a fidessnek! Náluk van szinte az egész sajtó, az óriás plakátok és mérhetelenül sok pénz!

Bolshevik 2018.01.19. 20:02:51

@neko1967: "Meg hogy is szokott lenni a Béke meneteken? "
+
"Amit ti csináltok fidessnyikek, azt úgy hívják, hogy "cigány-védekezés""

vajon te most mit csinálsz? :D Mutogatsz a másik oldalra, hogy ha ők csaltak akkor ti is csalhassatok, de gáz :D

Bolshevik 2018.01.19. 20:04:38

@neko1967: "Eléggé lejt a pálya a fidessnek! Náluk van szinte az egész sajtó, az óriás plakátok és mérhetelenül sok pénz! "

Ja, meg az évi 10% fizuemelkedések is. Gyanítom ez az utóbbi valamivel többet ér, mert sajtóval szemben is lehet választást nyerni, pl. a Fidesz is nyert 2010-ben.

"25-30%-al is lehet 2/3-od vagy akár többet is szerezni! "

Angliában pl. pontosan 100%-ot szerzett volna a Fidesz pont ugyanekkora aránnyal. Anglia nem demokratikus?

Bolshevik 2018.01.19. 20:07:54

Na megyek már mert lejárt a troll-munkaidőm, oszt Mészáros már nagyon ki akar fizetni :D

neko1967 2018.01.19. 20:12:09

@Bolshevik:

Évi 10 %? Kinek? Emeltek az egészségügyi dolgozóknak, de ugyanannyit kap! Évek óta ugyanakkora a fizetésem!

Angliában kicsit régebbóta van demokrácia, és még egyik párt sem nyert 100%-al! De ugye nálunk olyan demokrácia van, hogy csak a megválasztott politikus szólhat bele a politikába by kormányszóvivő

neko1967 2018.01.19. 22:02:43

@Bolshevik:
D Mutogatsz a másik oldalra, hogy ha ők csaltak akkor ti is csalhassatok, de gáz :D

Milyen csalás? Választási? Többszőr vettem részt választási bizottságban, pl. 2002-ben is és semmilyen csalás nem volt! Minden bizottságban volt legalább egy jobboldali delegált, aki aláírásával hitelesítette a szavazóköri jegyzőkönyvet, majd kérhetett egy - a választási bizottság elnökének és a jegyzőkönyv vezetőnek (az én voltam) aláírásával ellátott - jegyzőkönyv másolatot, amely tartalmazta a leadott szavazólapokra vonatkozó adatokat. Az került el a pártok központjába, és így minden párt akár szavazókörönként is ellenőrízhette az adatokat!

rallus 2018.01.19. 22:48:35

@neko1967: Azért a profiknak az oktatásból is lehet lopni! Vehetnek például kakaóbiztos számítógépet...

neko1967 2018.01.20. 08:08:46

@rallus:

"Azért a profiknak az oktatásból is lehet lopni! Vehetnek például kakaóbiztos számítógépet..."

- Kakaóbiztos számítógép 300 millió
- Tiborcz 37 milliárd
- autópálya 9 milliárd/km

Egyébb kérdés?

ursus artos 2018.01.20. 09:36:56

@neko1967: "Egyébb kérdés? "
Igen. Az első szó az fokozott melléknév?
Nem vagyok nyelvtannáci és nem is szoktam szóvá tenni a helyesírási hibákat csak az ilyen nagyképű, gyűlölettől átitatott személyeskedés nélkül élni képtelen butákkal szemben. Román csapatok. Persze.

neko1967 2018.01.20. 10:29:08

@ursus artos:
Tiborcz
Rogán
Habony stb

Börtönben?

Nem?

Kérdés?

neko1967 2018.01.20. 10:59:03

@neko1967:

Fidessesek! Ti vagytok a magyar "szcientológia egyház"! Ott az a Hubbard nevezetű fazon értett mindenhez, nálatok Orbán!

Ha ez a blog az oktatásról szól, akkor írok egy példát:

2010 után, amikor megkezdődött az addig is sok sebből vérző oktatás Hoffmann Rózsa - megjegyzem, hétpróbás mszmp tag - nevével fémjelzett szétverése, volt a témával kapcsolatosan egy frakció-ülés. Pokorni Zoltán, ahogy egy normális pártban egy normális szakpolitikusnak illik, felkészülve ment. Voltak nála tanulmányok, felmérések, statisztikák stb.... El is kezdte a mondókáját, de úgy a második mondata közepén azt mondta a főnökötök: "Zolikám, jöhetsz te a számokkal, de én másképp látom a világot!" Ennyi.....

De persze a környezetvédő Illés is beszélhetne arról, hogy milyen az ha valaki szakmailag alátámasztott ellenvéleményt képvisel mondjuk a paks2-vel szemben......

Mondjuk ti bármi mellett kiálltok, amit a főni mond.....

Már csak egy kérdésem van?

Melyik párt közleménye ez:

"Megdöbbenéssel figyeljük a Soros György személyét érő nemtelen támadásokat (…). Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szüksége lesz arra az önzetlen támogatásra, amit a Soros-Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen!”

ursus artos 2018.01.20. 18:47:35

@neko1967: "Tiborcz
Rogán
Habony stb
Börtönben?
Nem?
Kérdés? "

Mi a vád?

neko1967 2018.01.20. 19:04:58

@ursus artos:
Ne már, csak ennyit tudtál összeszedni egy fél nap alatt?
Tudom hogy addig nem lesz vád, míg fidesses a főügyész!

Inkább arra válaszolj, hogy melyik liberális párt közleménye ez:
Magyar Nemzet

MINDENEKELŐTT

BELFÖLD

GAZDASÁG

KÜLFÖLD

VÉLEMÉNY

HÉTVÉGI MAGAZIN

SPORT

KULTÚRGRUND

TUDOMÁNY ÉS TECHNIKA

ÉLETMÓD

FOTÓ (F22)

KARIKATÚRA

IDŐJÁRÁS

ELŐFIZETÉS
HÍRLEVELEINK
IMPRESSZUM
MÉDIAAJÁNLAT
KAPCSOLAT
FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
SZERZŐI JOGOK
ADATVÉDELEM
FACEBOOK
MAGYAR NEMZET
ELŐFIZETÉS
2018. január 20.

BELFÖLD
Így védte a Fidesz Sorost a nemtelen támadásoktól
Koncz Tamás
KONCZ TAMÁS
2017. május 3., szerda 17:58, frissítve: szerda 18:31
Soros György és Orbán Viktor
Soros György és Orbán Viktor
Fotó: Eric Piermont, Székelyhidi Balázs / AFP

Hozzászólok
A Fidesz-kormány Soros György elleni, orwelli víziókat megszégyenítő propagandája láttán nehéz elképzelni, hogy ugyanez a párt egykor közleményben állt ki a milliárdos üzletember és egyetemi hallgatókat támogató alapítványa mellett.

Pedig ez történt: a Hír TV találta meg az archív cikkeket, amik egy közéleti vita kapcsán mindennél élesebben jelzik a párt irányváltását. 1992 szeptemberében leleplezőnek szánt cikk jelent meg Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban, a szerző Zacsek Gyula pedig Soros mellett Orbán Viktort is kritizálta:

„Nézzék meg Orbán Viktor szerepét: a Soros Alapítvány évek óta öli bele a pénzt. A választások után főszerepet osztottak rá”

– írta Zacsek, utalva arra, hogy Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban.

„Megdöbbenéssel figyeljük a Soros György személyét érő nemtelen támadásokat (…). Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szüksége lesz arra az önzetlen támogatásra, amit a Soros-Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen!”

neko1967 2018.01.20. 19:05:33

@neko1967:
Puff neki, lelőttem a poént.....

ursus artos 2018.01.22. 07:32:04

@neko1967: Oké. Válasz ugyan nincs a kérdésemre, de nekem meg kell válaszolnom egy újabbat tőled.
Oké.
Gondolom Fidesz.
nem meglepő. A baloldal szokásos érvelése a huszonöt évvel ezelőtti nyilatkozatok és vélemények citálása. Bezzeg 2011-ben már unalmas volt az elmúltnyolcévezés, mert "hagyjuk már a múltat"...

paráznabillegető 2018.01.22. 08:23:07

@ami szabad: "...ez itt, a mi hazánk!..."
jajistenem. téveszmés vagy. kreálsz mindenféle csoportokat (MI) mindenféle alap nélkül... pedig lásd, azok a tetves strómanok is épp olyan magyarok, mint te vagy én. na ezt akkor hogy? hogy a te világodban nem olyanok? most akkor hány haza is van?
inkább mondok neked jövendőt: pár éven belül te is elhagyod az országot, és aztán csak magadat okolod, hogy nem léptél le már ma, vagy még elébb.
süti beállítások módosítása